Victimele violenţei in familie cer ajutor doar atunci cand nu mai pot face faţă.
Cu prilejul Zilei Interna-ţionale a Nonviolenţei şi a campaniei „16 zile de acti-vism impotriva violenţei asupra femeii”, Biblioteca Judeţeană „Ioniţă Scipione Bădescu” a demarat o serie de dezbateri adresate tinerilor cu privire la violenţa in şcoli şi violenţa in familie. Participanţii au incercat să găsească metode de a preveni violenţa şi modalităţi de raportare la acest feno-men, pe cat de dăunător, pe atat de răspandit in lumea in care trăim. „Violenţa nu este una, ci este multiplă, ea desemnează realităţi foarte diferite in funcţie de locuri, epoci, circumstanţe… Astfel, planul de luptă impotriva violenţei ar trebui să devină prioritate. Un tablou al acestui fenomen ar cuprinde violenţa verbală sau fizică in familii şi intre vecini, violenţa in şcoli, agresiuni verbale sau fizice pe străzi sau in mass-media, reglări de conturi, insulte şi injurii, nepoliteţe şi atitudini nerespectoase etc..”, a declarat Florica Pop, directorul Bibliotecii Judeţene.
In acelaşi context, pe data de 2 decembrie, de la ora 16,30, Biblioteca Judeţeană invită părinţii la o dezbatere cu tema „Să ne creştem copiii intr-un climat de dragoste. Cum ii apărăm de violenţă?”. Activitatea va avea loc la sediul Bibliotecii Judeţene din Zalău. Activităţi similare vor avea loc la nivelul mai multor biblioteci publice din judeţ.
Părinţi care işi bagă copiii in spital
Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sălaj are in lucru 26 de cazuri de copii victime ale violenţei in familie. Violeta Milaş, directorul DGASPC, ne-a declarat că in nouă cazuri se acordă consiliere părinţilor, fiind cazuri mai puţin grave; in trei situaţii copilul a fost luat din familia abuzatoare, insă părinţii au obţinut in instanţă dreptul de a-i duce din nou acasă; patru copii au rămas in plasament in cadrul DGASPC, iar şase cazuri sunt in proces pentru a se decide dacă minorul poate fi reintegrat in familie sau dat in plasament.
„Părinţii apelează la instanţă pentru a-şi lua copiii acasă şi vin cu tot felul de argumente pentru a se dezvinovăţi. Săptămana trecută, un tată a venit să ne ameninţe pentru că nu i s-a dat băiatul inapoi şi a fost nevoie să cerem sprijinul Poliţiei. Intr-un alt caz, tatăl l-a bătut pe unul din copii atat de rău incat a trebuit spitalizat la Cluj. Avea trei copii şi i-am luat pe toţi trei din familie. Din păcate, părinţii nu recunosc că sunt violenţi cu copiii lor. Sunt convinsă că sunt mult mai multe cazuri de violenţă, dar care nu ajung la noi. La noi ajung doar cazurile grave, de violenţă cu bătăi, insă sunt şi alte forme de violenţă. Tot o formă de violenţă a fost intr-un caz care a ajuns la noi, cu doi copii neglijaţi, lăsaţi singuri intr-o colibă, care erau speriaţi”, ne-a relatat Violeta Milaş.
Cazurile care au ajuns in atenţia Direcţiei de Asistenţă Socială au fost semnalate prin apeluri anonime ale unor persoane care au reclamat părinţii abuzatori la poliţie sau la spital.
Poliţiştii, primii chemaţi pentru a calma abuzatorul
Cand simt că nu pot face face agresorului, victimele apelează la ajutorul Poliţiei. Insă asta se intamplă doar in cazurile de violenţă fizică gravă. „In cursul anului 2010, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean au fost inregistrate 56 de cazuri referitoare la violenţa in familie, 43 dintre acestea rezultand din abandon de familie. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cand au fost inre-gistrate 60 de astfel de cazuri, rezultă o scădere de patru cazuri”, a declarat Maria Cristea, purtătorul de cuvant al IPJ Sălaj.
Poliţiştii se prezintă la faţa locului şi il amendează pe abuzator pentru incălcarea unor norme de covieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice. Din păcate, cele mai multe victime nu continuă demersul impotriva agresorului şi răman alături de el. Maria Cristea a precizat că Poliţia poate pune interdicţie agresorului de a intra in locuinţa familiei doar in condiţiile in care partea vătămată işi procură certificat medico-legal şi il dă in judecată pe agresor.