Micul paradis de la Jibou se muta la Zalau.
Gradina Botanica din Jibou a dovedit, in repetate randuri, deschidere fata de frumos, bun gust si arta. Actiunile si evenimentele culturale au fost mereu imbratisate, la fel si elementele de noutate, de modern, care s-au imbinat de minune cu rigurozitatea stiintei si cercetarii.
Daca pana acum am avut ocazia sa admiram zecile de mii de flori plimbandu-ne pe frumoasele alei din incinta Gradinii Botanice, in curand vom putea face acest lucru in propria noastra locuinta.
Din luna august, o particica din micul paradis de la Jibou se muta la Zalau. Gradina Botanica va deschide propria florarie, in centrul orasului, la parterul Camerei de Comert si Industrie Salaj.
Acest proiect, asemeni multor altora, a inceput ca o provocare, spune directorul Centrului de Cercetari Biologice Jibou – Gradina Botanica „Vasile Fati”. Una care va deveni, in scurt timp, o realitate, o pata de culoare in centrul orasului.
“Camera de Comert si Industrie Salaj a venit in intampinarea noastra. Institutia a dorit sa aduca aproape de oameni ceva reprezentativ pentru judet. Noi am luat-o ca pe o provocare si vrem sa facem mai mult decat o florarie. Vom incerca sa oferim florariei un element de familiaritate, sentimentul de <acasa> pentru cei care ne vor trece pragul”, ne-a marturist Cosmin Sicora.
Decorul va combina elementele traditionale cu arta designului floral, modern. Un acvariu si un terariu vor completa peisajul, iar pentru ca spatiul este unul destul de generos, floraria va fi, in timp, o gazda perfecta pentru evenimente culturale, de la lansari de carte pana la mini recitaluri.
E important de precizat ca florile au nevoie sa fie bine ingrijite, un motiv in plus sa apelam la specialisti. Si cine ar fi mai in masura sa ne ofere recomandarile potrivite, decat cei care se ocupa, zilnic, de peste 5.000 de specii de plante, provenite din variate zone geografice ale lumii.
În cadrul activitatilor desfasurate la Gradina Botanica, se produce un bogat si variat sortiment de plante ornamentale, care sunt distribuite in prezent pentru a fi folosite ca material demonstrativ si pentru ornamentarea parcurilor si a diferite locatii. Tot Gradina Botanica editeaza, anual, catalogul de seminte si mostre de plante, prin intermediul caruia întretine un schimb activ cu peste 450 de gradini botanice si alte institutii de profil din întreaga lume.