Curtea Constituțională a amânat azi luarea unei decizii cu privire la sezisările depuse de Avocatul Poporului și Înalta Curte de Casație și Justiție privind neconstituționalitatea legii care prevede impozitarea pensiilor speciale cu până la 85 la sută. Proiectul va fi dezbătut abia în luna septembrie, după ce judecătorul raportor a cerut puncte de vedere de la toate instituțiile ai căror angajați beneficiază de astfel de pensii.Legea prevede impozitarea cu 85 la sută a pensiilor speciale și a fost adoptată de Parlament pe 17 iunie, dar atacată apoi la CCR, pe motiv că nu ar fi constituțională, de către Avocatul Poporului și Înalta Curte de Casație și Justiție.

Renate Weber a susținut că instituția pe care o conduce, Avocatul Poporului, a atacat legea la Curtea Constituțională pentru că, în această formă, încalcă două articole din Constituție, pentru că nu respectă principiul unei juste aplicări a sarcinii fiscale și impozitează de două ori pensiile de serviciu.

In baza noilor reglementări, pensiile cu valoare de până la 2.000 de lei inclusiv nu se impozitează, cele cuprinse între 2.000 şi 7.000 se impozitează cu 10 la sută, iar pensiile cu o valoare de peste 7.001 lei se impozitează cu 85 la sută pentru suma care depăşeşte această sumă.

In Sălaj sunt 68 de beneficiari de pensii speciale

In Sălaj avem 6.036 de beneficiari de pensii acordate în baza unor legi speciale și beneficiari de indemnizații acordate în baza unor legi speciale (revoluționari, refugiați, deportați, detașamente de muncă, soț supraviețuitor etc.).

De așa zisele pensii speciale, adică de serviciu, beneficiază 68 de persoane: magistrați-32, personal auxiliar de specialitate al instanțelor și parchetelor – 24, auditori publici ai Curții de Conturi-12.

Cea mai mare pensie aferentă acestor categorii de beneficiari, aflată în plată la Casa Judeţeană de Pensii Sălaj, este de 24.860 lei pe lună.

La nivelul Casei Naţionale de Pensii Publice și a caselor teritoriale de pensii, sunt stabilite și acordate drepturi doar pentru beneficiarii de pensii speciale acordate în baza următoarelor acte normative: Legea nr. 303 din 28 iunie 2004 privind statutul magistraţilor; Legea nr. 223 din 4 iulie 2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România; Legea nr. 567 din 9 decembrie 2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea şi al personalului care funcţionează în cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice; Legea nr. 7 din 11 ianuarie 2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar; Legea nr. 216 din 21 iulie 2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic şi consular al României; Legea nr. 94 din 8 septembrie 1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi.

Drepturile altor categorii de beneficiari de indemnizatii/pensii acordate în baza unor legi speciale, cum ar fi parlamentarii sau pensionarii militari (MAPN, MI, SRI), sunt stabilite și acordate de către Parlamentul României, respectiv casele sectoriale aferente fiecărei categorii de pensionari militari.