In urma cu un an, vorbind de reusitele in munca din administratie, am facut referire la cativa primari considerati modele de referinta printre colegii lor pentru volumul de investitii finalizate, lucrarile in derulare si proiectele intocmite si depuse. Edilii mentionati erau cei din comunele Cuzaplac, Maeriste, Agrij si Crasna. Cu siguranta, nu sunt singurii care au reusit sa schimbe prin activitatea lor fata comunelor pe care le reprezinta. Intorcandu-ne la cele povestite anul trecut cu domniile lor, despre impliniri si proiecte pentru anul care se implineste in aceste zile, ne-am interesat de cele realizate pana acum din lista propusa in pragul lui 2008.
La Maeriste, asa cum a afirmat Vasile Lazar, prim-edilul comunei, din cei patru kilometri de drum comunal ce duce la Cristelec s-a reusit asfaltarea a trei kilometri, “frana” fiind pusa de insuficientele fonduri necesare aplicarii tratamentului bituminos. Nici proiectul pentru aductiune de apa nu a demarat, deoarece s-a asteptat finalizarea proiectului SAPARD, urmand sa fie depusa documentatia la FEADR pe masura 3.2.2. La obiective “bifate”, primarul a mentionat investitia pentru regularizarea Vaii Dohului si a Vaii Somosia, precum si reabilitarea scolilor din Maeriste si Giurtelec (pentru care constructorii asteapta de la Guvern 70% din suma cuvenita).
Primarul comunei Cuzaplac, Mircea Pop, ne-a spus ca investitia pentru realizarea unui sistem de canalizare si statie de epurare nu a demarat. La aceasta data a fost finalizata documentatia si se cauta surse de finantare, atat de la Guvern cat si prin fonduri europene. In schimb, s-au finalizat toate celelalte obiective propuse: asfaltarea drumului comunal Petrindu – Galaseni, reabilitarea si modernizarea caminelor culturale din Petrindu si Tamasa, finalizarea lucrarilor de reparatii capitale la Dispensarul Uman din Cuzaplac. Ambitia comunitatii, si de ce nu, chiar a primarului legata de publicatia locala a prins si ea viata. Zilele acestea va aparea cel de-al treilea numar al publicatiei lunare “Cuzaplac, inainte”, de unde locuitorii comunei pot afla informatii locale, administrative, sociale, culturale. In noul an se spera ca va fi asfaltat drumul comunal Mierta-Cuzaplac, va fi introdusa apa in cartierul Bozonic din Cuzaplac, vor fi accesate fonduri pentru construirea unui camin cultural nou in Cuzaplac si vor fi reabilitate lacasele de cultura din Galaseni si Mierta.
Primarul de Agrij, Pamfil Berar, ne-a informat ca proiectul pentru realizarea alimentarii cu apa, canalizare si statie de epurare inca nu a demarat. S-a finalizat in acest sens, doar documentatia necesara, respectiv, un proiect integrat ce va fi depus cat mai curand prin FEADR, masura 3.2.2. Obiectivele incluse in proiect sunt: retea de canalizare, statie de epurare, modernizarea a 3,5 km de ulite in Agrij, realizarea unui centru de zi pentru copii in Agrij, reabilitarea si modernizarea Caminului Cultural din Rastolt, extinderea retelei de apa potabila in Agrij. Nici Serviciul de Urgenta nu s-a infiintat, dar proiectul a fost depus la Ministerul Administratiei si Internelor si se asteapta raspunsul referitor la sursele de finantare. S-a finalizat constructia podului nou peste Valea Agrijului si acum este in lucru un alt pod pe DC72 in localitatea Agrij.
Cel mai rodnic an se pare ca a fost pentru comuna Crasna. Primarul Pop Emeric s-a aratat foarte multumit de finalizarea obiectivelor propuse. Pot fi mentionate aici: parcurile si spatiile verzi de langa Spital, dintre blocuri, de la cele trei gradinite, amenajate printr-un proiect al Ministerului Mediului. S-a castigat proiectul pentru modernizarea bazelor sportive si construirea unui camin cultural in Ratin, s-a asfaltat drumul comunal Crasna – Ratin, se afla in curs de finalizare proiectul pentru alimentare cu apa si canalizare, este in curs de derulare investitia pentru realizarea unei statii de compostare a deseurilor, s-au finalizat reparatiile la scoli, s-a construit un spatiu nou pentru atelierele scolare. Lucrarile la campusul scolar nu au demarat, nefiind alocate fondurile necesare executiilor. Bazinul de inot (s-ar parea ca n-a fost o gluma) nu e departe de a fi realizat. S-au facut foraje de mare adancime, si s-a constatat ca in Crasna exista o sursa de apa la 34 grade, sulfuroasa si sarata. Proiectul pentru bazin a fost depus, prin Ordonanta 7, iar acum se asteapta alocarea fondurilor necesare. Si nu in cele din urma, in curs de finalizare este si investitia pentru colectarea selectiva a deseurilor, realizata printr-un proiect PHARE 2004.