Dascalii nu vor afla nici saptamana aceasta daca pierd sau nu salariile de merit si fondul de premiere de 2%, Ministerul Muncii decizind, dupa esuarea negocierilor cu sindicatele, sa amine pentru sedinta de guvern de saptamina viitoare controversata “ordonanta a sporurilor”. Tot atunci se va afla si daca in textul ordonantei se va pastra si articolul cel mai disputat, prin care ordonatorii de credite ar avea posibilitatea sa taie din sporurile ramase pentru a se incadra in limitele bugetare. De altfel, dupa cum ne-a declarat liderul sindical Eusebiu Lehene, cu prevederile ordonantei incriminate mai sus nu sunt de acord, se pare, nici reprezentantii Ministerului Educatiei, care au semnat la inceputul acestei saptamini un protocol comun cu federatiile sindicale, prin care contesta articolele referitoare la taierea salariilor de merit si a fondului de premiere si articolul cu ordonatorii de credit.
Reamintim ca, in ideea reducerii cheltuielilor bugetare, Executivul a decis taierea unor sporuri din sistemul public, masura care ar duce, potrivit presei centrale, la economisirea a 1,1 miliarde de lei.
Salariile dascalilor, “indulcite”, in prezent, de 11 sporuri si indemnizatii
In prezent, potrivit Statutului Personalului Didactic, un dascal beneficiaza, in functie de conditile pe care le indeplineste, de urmatoarele sporuri si indemnizatii:(1) indemnizatie de mediu rural, ce este un spor cuprins intre 5 si 80% din salariul de baza (calculat in functie de gradul de izolare a localitatii) – in Salaj, potrivit lui Lehene, in majoritatea cazurilor se aplica un spor de 5%; (2) gradatie de merit, reprezentind 25% din salariul de baza; (3) salariu de merit, 15% din salariul de baza (nu se poate acorda cumulativ cu gradatia); (4) daca dascalul are titlul de doctor, el mai beneficiaza de un spor de 15%; (5) pentru cei cu o vechime neintrerupta in invatamint de minimum 10 ani, se acorda sporul de stabilitate de 15%, acesta fiind introdus din 2004 in salariul de baza;(6) tot in salariul de baza este introdus si sporul de suprasolicitare neuropsihica, reprezentind cite 3% in plus la salariu la fiecare transa de vechime. Legat de vechime, Statutul Personalului Didactic prevede in cazul dascalilor acordarea a trei transe suplimentare de vechime (la 30, 35 si la peste 40 de ani de activitate in invatamint), pe linga transele normale aplicate salariatilor (7).
Un alt spor este cel de 10% de care beneficiaza dirigintii, invatatorii si educatoarele (8). De asemenea, pentru cei care lucreaza in casele de copii si in invatamintul special se acorda o indemnizatie de 15% din salariul de baza (9).
Directorii unitatilor de invatamint si inspectorii scolari primesc si indemnizatii de conducere (10), care variaza (in functie de nivelul de invatamint si de numarul de copii) intre 15 si 35% in cazul directorilor, si 25 si 55% in cazul inspectorilor scolari.
Angajatii din invatamint mai primesc, in prezent, si un bonus din fondul de premiere de 2% (11). In schimb, potrivit lui Eusebiu Lehene, in nici o unitate de invatamint din judet nu se acorda spor de antena.