După ce a îngenuncheat echipa de volei municipală, conducerea PSD Sălaj riscă să distrugă și singura echipă de fotbal din județ care activează în Liga a III-a, și anume SCM Zalău. Să nu uitam că actuala echipă municipală joacă in liga a III-a datorită performanței fostei echipe de la Mirșid.
Din interese aparent onorabile, fosta echipă de la Mirșid sau ce a mai rămas din ea, cooptată fiind de Clubul Sportiv Municipal (SCM) Zalău, a fost pusă de conducerea PSD Sălaj sub managementul unor personaje din cadrul partidului. Doar că implicarea politică pesedistă s-a dovedit a fi un adevărat fiasco, întrucât în doar câteva luni de la începerea campionatului, echipa SCM Zalău a ajuns în pragul retrogradării.
Totul a pornit din vara anului 2019, când echipa Unirea Mirșid, antrenată de Marius Cozma și promovată în Liga a III-a, a fost preluată de Primăria Municipiului Zalău printr-o strategie bine pusă la punct de conducerea PSD Sălaj, împreună cu alte persoane cu putere de decizie politică de la nivelul municipiului.
Toate aceste “jocuri” au fost realizate prin promisiunile unui proiect sportiv local – “Fotbal pentru sălăjeni”, menit să promoveze tinerii fotbalisti talentați din Sălaj la echipa municipală.
Doar că, ceea ce s-a anunțat a fi un proiect de promovare a tinerelor talente din județ, sub conducerea PSD Sălaj, s-a transformat într-o afacere administrată de un grup restrâns de persoane, în interes personal și/sau de partid, având la bază un buget considerabil alocat din bani publici. Este vorba de peste 1 milion de lei, bani care în bună parte au ajuns să fie administrați de oameni fara experiență si fară să impună anumite criterii de performanță sportivă.
Retrogradare de peste 1 milion de lei
De fapt, finanțarea echipei condusă de cei din PSD Sălaj ridică mari semne de întrebare asupra unor interese ascunse. Mai exact, nu se explică faptul că echipa din Mirșid a reușit performanțe deosebite, calificându-se în Liga a III-a cu un buget de doar 40.000 de lei, pe întreg anul competițional, în timp ce actuala echipa municipală de fotbal nu a reușit nici măcar să evite retrogradarea, având la dispoziție un buget, din bani publici, de circa 1,147,000 de lei.
Din păcate, singurul obieciv impus de conducere a fost evitarea retrogradării iar acest așa numit obiectiv asigura practic și finanțarea integrală a echipei.Doar că, în mod rușinos, nici măcat atât nu a reușit echipa municipală Zalău, fiind salvată de la retrogradare din cauza întreruperii forțate a tuturor competițiilor sportive odată cu declararea pandemiei cauzate de coronavirus si inghețarea sezonului fotbalistic in liga a III-a.
Fotbal pentru sălăjeni, doar pe hârtie
Conducerea clubului nu se oprește aici din a da rateuri. Dacă proiectul „Fotbal pentru sălăjeni” propunea inițial înglobarea jucătorilor de la Mirșid în echipa municipiului Zalău și promovarea tinerilor fotbaliști din județ, în prezent, mai puțin de jumătate din jucătorii echipei municipale sunt sălăjeni. Mai precis, doar patru jucători au mai rămas din fosta Unirea Mirșid și alți patru sunt din județ. Ceilalți membri ai echipei au fost aduși din alte județe să joace pentru Zalău.
Toate aceste practici neprofesioniste au dus la rateul pe plan sportiv. Încă de la prima etapă a actualului sezon, la meciul de Cupa cu echipa suporterilor din Satu-Mare, echipa a început sezonul cu o penalizare de 6 puncte pentru că a folosit mai mulți jucători nelegitimați.
De aici rezultă că obiectivul proiectului a fost total uitat și că, de fapt și de drept, conducerea clubului a urmărit încă de la început înlăturarea nucleului de oameni cu care Unirea Mirșid a performat, și aici ne referim atât la jucători cât si la oameni din managementul fostului club. Să nu uităm și de promovarea unor jucători străini cu salarii sensibil mai mari decât cele ale sălăjenilor.
O “afacere” marca PSD Sălaj
Nu e de mirare că, astfel, echipa a inceput dezastruos cu minus 6 puncte si s-a mentinut pe ultimul loc, sub managementul următoarelor personaje puse în funcție tocmai de PSD Sălaj:- Doru Marcel Țîrle, directorul executiv al SCM Zalău și fost consilier pe probleme de sport al primarului Ionel Ciunt.* Alin Pop, fiul senatorului PSD Gheorghe Pop – numit manager al secției de fotbal, fără a avea experiența pentru un asemenea nivel;* Alexandru Pura, director executiv la Direcția de Patrimoniu din cadrul Primăriei Municipiului Zalău. Și exemplele pot continua. În fapt, eșecul proiectului SCM Zalău era previzibil având în vedere amatorismul de care au dat dovadă persoanele implicate la nivel de conducere.
In concluzie, vrem să evidențiem că implicarea politicului în sport nu poate aduce performanță, în acest domeniu fiind nevoie de oameni profesioniști, pasionați si determinați. Prin urmare, proiectul echipei de fotbal SCM Zalău este un esec al adminstrației Ciunt, pentru care, până in prezent, nimeni nu a oferit nicio explicație și care sperăm să nu urmeze rețeta de “succes” a echipei de volei. Totodată, vine și întrebarea firească – După managementul dezastruos al echipelor de volei, respectiv fotbal, unde s-au investit foarte mulți bani dar fără niciun rezultat notabil, oare cum va gestiona conducerea PSD – istă celelalte secții sportive nou înființate?
Sursa foto – www.prosport.ro
Organizația PNL Zalău
(P)
Foarte curios!!!Cand Tarle era tinut de Pnl in functie era bun?Cand Pura Alexandru era coleg de partid cu Bode era bun? Sau daca se externaliza anumite sporturii spre acolitii sau mebrii Pnl mai cum s-a incercat de Pnl ,mai aveati de comentat..Unirea Mirsid tot Psd l-a format prin Bereschi primar PSD…asa ca ciocul mic si mars javrelor…ca nu se poate ce vreti voi….sa externalizati banii publici cum a facut Capalnasiu