Legea asociatiilor de locatari a venit cu o serie de noutati.
Astfel, persoanele care efectueaza anumite reparatii si modificari operate in interiorul apartamentului risca amenzi de pana la 100.000 de lei daca nu au autorizatie de constructie. Nu toate schimbarile pe care le aduceti locuintei dumneavoastra trebuie sa fie aprobate de primarie.
Cand avem nevoie de autorizatie de constructie?
Prin urmare, daca o lucrare din apartamentul proprietate personala afecteaza structura de rezistenta a cladirii si/sau aspectul arhitectural al constructiei, ea poate fi executata numai dupa obtinerea anumitor documente, precum proiect, certificat de urbanism, autorizatie de constructie, etc.
Daramarea unor pereti, spre exemplu, se va realiza numai in baza unei aprecieri facuta de un specialist si cu solicitarea unei autorizatii de constructie, indiferent de ca este vorba de o debara sau peretele despartitor dintre camera si balcon. Lipsa autorizatiei de construire in acest caz este penalizata cu o amenda intre 1.000 si 100.000 de lei.
Astfel, oricine din bloc poate sesiza primaria sau Inspectoratul de Stat in Constructii si primirea amenzii este aproape garantata. Pe langa asta, se va solicita sistarea lucrarilor pana la obtinerea documentele legale.
In caz contrar, se poate ajunge la dosar penal, intrucat legea catalogheaza aceasta fapta ca infractiune.
Modificari in apartament care nu necesita autorizatie de construire
Nu este nevoie de autorizatii pentru reparatii si inlocuiri de tamplarie interioara si exterioara, ce nu deterioreaza dimensiunile golurilor si tamplariei; zugraveli si vopsitorii interioare; reparatii la instalatiile interioare, la bransamentele si racordurile exterioare, de orice fel, aferente constructiilor, in limitele proprietatii, montarea sistemelor locale de incalzire si de preparare a apei calde menajere cu cazane omologate, precum si montarea aparatelor individuale de climatizare si/sau de contorizare a consumurilor de utilitati.