Crestinii ortodocsi au intrat de astazi, luni, 15 iunie, in postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, care dureaza pana la 28 iunie. Ziua de serbare a celor doi sfinti este 29 iunie.
Acest post nu are data fixa si este in functie de data la care pica Invierea Domnului.
Sfintii Apostoli Petru si Pavel sunt sarbatoriti impreuna pentru ca au murit in aceeasi zi, de 29 iunie a anului 67, in timpul prigoanei crestine declansate de Nero. Biserica Ortodoxa ii cinsteste in mod special pe cei doi apostoli, randuind o perioada speciala. Postul Sfintilor Apostoli este unul dintre cele patru posturi de peste an (alaturi de cele ale Pastelui, Sfintei Maria si Craciunului).
Ce trebuie sa faca crestinii in aceasta perioada
Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel nu are data fixa pentru ca se tine dupa Invierea Domnului. Postul impus de Biserica Ortodoxa Romana este unul usor. In fiecare zi de sambata si duminica a postului este dezlegare la peste, vin si untdelemn. Conform randuielilor bisericesti, in fiecare zi de luni, miercuri si vineri se mananca legume fara ulei. In schimb, marti si joi este dezlegare la untdelemn si vin.
Totodata, in zilele de luni, marti si joi este dezlegare la peste, daca este sarbatorit in calendarul crestin un sfant cu cruce neagra sau rosie. Daca sarbatoarea pica in zilele de miercuri sau vineri, este dezlegare la ulei si vin.
Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, pe 24 iunie
In perioada Postului Sf. Ap. Petru si Pavel din acest an, crestinii vor sarbatori si Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul fiind o sarbatoare cu cruce rosie in calendarul ortodox. Astfel, va fi dezlegare la peste in ziua de marti, 24 iunie.
Sfintii Apostoli Petru si Pavel sunt cinstiti in fiecare an, pe data de 29 iunie
Traditiile din popor spun ca acest post al Sf. Ap. Petru si Pavel se tine pentru sanatate la oameni si vite. Postul se mai tine si pentru apararea de foamete si grindina.
Totodata, este o perioada in care avem sansa sa imbinam rugaciunea cu fapta de milostenie si sa schimbam rautatea, egoismul si indiferenta in favoarea bunavointei si a dragostei fata de aproapele, indiferent cum se numeste si ce rang social are.