Parteneriat ,,Ambulanta pentru Monumente” si ,,Pixels for Heritage”
Biserica de lemn din Zalnoc, construita in 1700, a fost modelata 3D
Asociatia ARHAIC, cea care deruleaza programul ,,Ambulanta pentru Monumente”, un program ce a câstigat cel mai important premiu european din domeniul patrimoniului, Premiul Europa Nostra2020, s-a alaturat Muzeului Judetean de Istorie si Arta din Zalau si Institutului National al Patrimoniului, mai precis proiectului Pixels for Heritage derulat de aceste doua institutii, în vederea conservarii digitale a bisericilor de lemn din Salaj si din împrejurimi.
Astfel, prima biserica de lemn pentru care a fost realizat un model 3D este biserica de lemn din Zalnoc, monument istoric la care în prezent se realizeaza lucrari de urgenta pentru punerea sa în siguranta prin programul „Ambulanta pentru Monumente”.
Biserica din Zalnoc, edificata in anul 1700
Potrivit informatiilor furnizate de Muzeul Judetean de Istorie si Ara Zalau, Biserica de lemn cu hramul „Sfintii Arhangheli” din Zalnoc a fost construita la începutul secolului 18, literatura de specialitate retinând ca an al edificarii sale anul 1700, în baza unei presupuse inscriptii care se afla cândva deasupra usii de la intrare. A fost una dintre primele biserici de lemn din Salaj despre care s-a scris, profesorul si preotul piarist Czirbusz Géza dedicându-i în anul 1900 un articol în paginile ziarului budapestan „Magyar Állam”. De asemenea, biserica a fost cercetata si de catre Fetzer János Ferencz, calugar minorit si profesor la simleu Silvaniei, cel care a scris primul articol dedicat bisericilor de lemn din Salaj. Despre aceasta biserica cât si despre istoria satului Zalnoc a scris si preotul Ioan Buteanu în lucrarea sa „Din monografia satului Zalnoc”, publicata în ziarului „Plugarul” în 1924. Acesta a consemnat date inedite despre evolutia istorica a bisericii si a prezentat o descriere amanuntita a lacasului de cult. Potrivit acestuia, biserica a fost facuta de iobagi si de mesterul Petre, pe locul dat de baronul Kemény din Chiesd.
Aflam, de la specialistii muzeului, ca, in exterior, peretii bisericii au fost varuiti iar interiorul sau a fost decorat cu pictura în a doua jumatate a secolului 18, realizarea picturii fiindu-i atribuita zugravului Nechita.
Privitor la sistemul constructiv, edificiul face parte din categoria de biserici de lemn cu acoperis decrosat peste altar, sistemul de îmbinare a elementelor de lemn fiind unul traditional (coada de rândunica). Intrarea în biserica este pe latura de sud. Are planimetria obisnuita: pronaos, naos dreptunghiular si absida decrosata în partea sa estica. Bolta peste naos si altar este de tip semicilindric. Turnul clopotnita este asezat peste pronaos. sarpanta bisericii este realizata din capriori din stejar, învelitoarea fiind din sindrila.
Ultima reparatie a avut loc în anul 1980.