Coacăzul este o specie precoce, care intră pe rod din anul doi de cultură. Poate să dea producţii de 2,5-5,0 tone pe hectar in anul trei, iar in anul patru se consideră in plină perioadă de rodire. Se pretează atat pentru plantaţiile de tip industrial, cat şi pentru terenurile din jurul casei. Coacăzul negru poate fi cultivat pe langă gardurile aerisite, apoi ca tufe răzleţe sau plantă intercalată in plantaţiile de pomi cultivate in sistem clasic.
Coacăzul se inmulţeşte uşor prin butaşi verzi, semileminficaţi şi lemnificaţi, care se plantează in teren toamna pană dă ingheţul sau primăvara foarte devreme. Reuşita inrădăcinării este de 70-85 la sută. Pentru infiinţarea unei plantaţii de coacăz negru, alegerea terenului trebuie făcută cu foarte mult discernămant. Cultura acestui arbust se pretează foarte bine pe un sol argilo-lutos, bine drenat şi afanat. Deşi coacăzul are o inrădăcinare mai superficială, mobilizarea solului inainte de plantare trebuie să fie executată la o adancime de 45-50 centimetri. Coacăzul nu suportă terenurile acide, corectarea reacţiei se face cu amendamente calcaroase.
Inceputul vegetaţiei se evidenţiază prin umflarea mugurilor, primăvara, foarte timpuriu, la inceputul lunii martie. Infloritul durează 14-15 zile in funcţie de temperatură şi precipitaţii. Maturarea fructelor are la bază 60 de zile de la fecundarea florilor, ceea ce corespunde decadei a doua a lunii iulie. In 8-10 zile toate fructele se colorează.