Presedintele Klaus Iohannis a anuntat prelungirea stării de alertă și noi măsuri de relaxare, după 15 iunie.

Astfel, dupa aceasta data se vor deschide mall-urile fara restaurante si fara spatiile de joaca, va fi posibila redeschiderea gradinitelor si a creselor private, se pot organiza evenimente private cu 20 de persoane daca sunt in interior si 50 de persoane daca vor avea loc in exterior, va fi posibila deschiderea piscinelor exterioare
Totodata, Iohannis a precizat ca se impune prelungirea starii de alerta. „Sigur vor fi mai putine restrictii, mai simplu, dar consideram ca nu se poate continua fara a avea acest instrument.”, a spus seful statului.

Va prezentam principalele declaratii ale presedintelui:

„Am incheiat o sedinta de analiza cu premierul si mai multi ministrii si consilieri. Am luat in discutie epidemia, posibile masuri de relaxare si evident necesitatea prelungirii starii de alerta.
Incep cu partea pozitiva. Avand in vedere ca numarul imbolnavirilor nu a crescut sau scazut semnificativ, consideram ca e posibil sa avem noi masuri. Unele dintre restrictii nu vor mai fi in vigoare dupa 15 iunie
Se vor putea redeschide mall-urile, dar fara restaurante si locuri de joaca. Se pot face evenimente private cu 20 de persoane daca sunt in interior si 50 de persoane daca vor avea loc in exterior.
Pentru parintii care vor lucra si in vacanta, va fi posibila nu obligatorie redeschiderea afterschool-urilor, gradinitelor si creselor private.
De asemenea, se vor redeschide salile de fitness, dar cu respectarea unor norme de distantare foarte stricte, care vor fi impuse de ministerul Sanatatii.
Avand in vedere ca incepe sezonul estival am analizat ca va fi posibila deschiderea piscinelor exterioare cu respectarea regulamentelor sanitare speciale ce vor fi puse ulterior la dispozitie.
Masuri de izolare la domiciliu, respectiv autoizolare, au ocupat un spatiu destul de lung in analiza noastra. Este important ca usor usor sa renuntam la unele din ele unde este posibil.
S-a gasit un criteriu obiectiv cu care putem lucra, in acest sens lucrurile vor fi mai relaxate in relatia cu statele unde numarul imbolnavirilor e mic, unde acesta in ultimele 14 zile este sub 5 cazuri la milionul de locuitori.
Deocamdata, la acest criteriu obiectiv nu se incadreaza statele unde sunt destul de multi concetateni, Italia, Spania, Franta, Belgia, Suedia, Olanda. in acest sens, avand un criteriu obiectiv vom urmari comunicarile europene, unde lucrurile se schimba in bine vom reactiona imediat si noi.
Starea de alerta, avand in vedere ca nu avem scaderi semnificative a imbolnavirilor noi, ca avem 150 de persoane la tratament intensiv, faptul ca si ultimul weekend s-a simtit nu in sens bun ne face sa fim precauti si credem ca se impune prelungirea ei.
Sigur vor fi mai putine restrictii, mai simplu, dar consideram ca nu se poate continua fara a avea acest instrument. Sunt masuri care obligatoriu trebuie continuate aproape cu caracter permanent. Distantarea, masca in interior, masurile de igiena, evitarea aglomerarilor mari-toate trebuie sa intelegem ca vor ramane.
Evident, Guvernul va dezbate in sedinta, dar repet, masurile restrictive propuse vor fi mai putine decat sunt acum in vigoare.
In final, ma adresez Parlamentului care trebuie sa ia in dezbatere. Stimati parlamentari, virusul nu dispare printr-un vot, dar daca sprijiniti Guvernul putem controla eficient aceasta raspandire a epidemiei.
Subliniez ca Guvernul a luat cele mai bune masuri, care au dus la o raspandire foarte limitata a epidemiei. Ati urmarit studiul institutului prestigios care spune ca fara masuri am fi avut milioane de decese. Faptul ca le-am impus din timp ne-a facut sa controlam cat de mult s-a putut.
Stimati parlamentari, nu puneti sub semnul intrebarii aceste masuri dovedite corecte. Va doresc tuturor multa sanatate!”, sunt principalele declaratii ale sefului statului.

Presedintele s-a intalnit, intr-o sedinta care a inceput la ora 13, cu prim-ministrul Orban, Raed Arafat, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU), dar si cu mai multi ministri: Marcel Vela (MAI), Nelu Tataru (Sanatate), Nicolae Ciuca (Aparare), Virgiul Popescu (Economie). Intalnirea s-a concentrat asupra masurilor de gestionare a epidemiei de coronavirus.
Cu referire la o eventuala incetare a starii de alerta din 15 iunie, Raed Arafat atentiona ca „Nu putem sa revenim la o normalitate totala, cum era inainte sa apara acest virus. Daca spune cineva ca am trecut deja cu totul si totul este OK, acest cineva inseamna ca nu este informat corect.”
De asemenea, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a informat recent ca din observatiile lor, pacientii asimptomici par sa transmita foarte rar boala. Declaratia a fost facuta de Maria Van Kerkhove, seful diviziei de specialitate al OMS, si pare sa contrazica ceea ce s-a crezut initial despre coronavirus
S-a facut insa distinctie intre pacienti asimptomatici (care nu au simptome deloc), cei presimptomatici (aflati intr-o faza a bolii in care inca nu au aparut febra, tusea si celelalte simptome) si pacientii care dezvolta o forma usoara a bolii, iar aceasta este depasita repede, potrivit specialistului OMS.