Incendiul de ieri, 8 iunie, de la Cabana Pionierilor a fost provocat intentionat. Pompierii salajeni au stabilit drept cauza a producerii incendiului “actiunea intentionata a unei persoane deocamdata neidentificata”.
Ieri, in jurul orei 15.00, Detasamentul de pompieri Zalau a fost solicitat sa intervina la stingerea unui incendiu la Cabana Pionierilor a cuprins acoperisul unei cabane si la doua anexe situate la intrarea in municipiul Zalau, zona Meses. La locul incendiului pompierii au intervenit cu trei autospeciale de stingere si cu o autoscara. Potrivit ISU Salaj, incendiul s-a manifestat la doua cabane de 30 mp fiecare si la cladirea principala de aproximativ 400 de mp.
Cabana Pionierilor, in stare deplorabila de ani de zile
Abandonata de ani de zile, lasata sa se degradeze din lipsa de bani, Cabana Pionierilor a fost odinioara un loc in care se adunau, vara de vara, sute de copii din toata tara, veniti la Zalau in taberele scolare organizate aici. In timp, a devenit doar o ruina. Lipsa banilor si, implicit, lipsa investitiilor au degradat-o semnificativ, inaintea flacarilor.
Constructia Cabanei Pionierilor a inceput in 1938 si a fost finalizata in 1943. Costurile au fost suportate de dascalii din judet, reuniti atunci in Asociatia Învatatorilor Salaj, iar constructia se dorea a fi o casa de odihna pentru acestia.
Cativa ani mai tarziu, cabana a fost nationalizata si preluata de Oficiul Judetean pentru Turism Cluj. În 1968, aceasta a trecut la Administratia Taberelor, aici fiind organizate apoi, ani la rând, tabere scolare care adunau sute de elevi din toata Romania.
Dupa Revolutia din 1989, Casa Invatatorilor sau Cabana Pionierilor, cum i se spunea cel mai des, a ajuns în administrarea Directiei Judetene pentru Tineret si Sport. In urma unui proces in instanta, Liga Sindicatelor din Invatamant Salaj reuseste sa castige imobilul, in 2013.
Desi dascalii si-au dorit cabana inapoi, nu au avut si banii necesari pentru a intretine cladirea sau pentru a-i exploata in vreun fel potentialul, dandu-i o utilitate care sa aduca si profit, macar cat sa poata fi ingrijita.
Tabere nu s-au mai organizat aici din anul 2004, an in care cladirile au intrat într-un asa zis proces de conservare.
Pe langa cladirile care gazduiau camerele, sala de mese, popicaria, baza sportiva, tabara de pe Meses dispune si de o suprafata de teren de aproximativ trei hectare.
Cabana pionierilor era un vechi simbol al zalauanilor, duhul otravit al revolutiei l-a ras si pe asta!
Fosta cabana turistică construită de către Societatea Carpatină Ardeleană (Erdélyi Kárpát Egyesület) , filiala Zalău (Meszes-osztály) a rezistat naționalizarea din 1948, a suportat și transformările din era socialistă, dar nu a mai rezistat la ” transformările” din epoca marilor schimbări “democratice”. Cabana a fost terminată la sfârșitul verii 1944 și a fost parțial devastată în toamnă. Ușile, ferestrele, mobilierul au fost sparte și furate.
Articolul spune clar, constructia a inceput in 1938 de catre Asociatia invatatorilor!
Stie cineva cati ari de teren apartin claditii si cine e proprietarul? Doresc sa cumpar proprietatea cu totul. Decat sa ramana totul in paragina si mizerie, mai bine-im fac eu un mic business acolo. Asa de hobby pentru sotia: o ruleta, o masa de poker, cateva aparate, o bucatarioara si vreo zece camere. Totul numai lux.
5o de ari au fost dăruți din partea Primăriei Zalău către S.C.A. / E.K.E./ Zalău în vederea construirii unei cabane turistice. Cabana care în prezent este în paragină .