Prin intermediul unei scrisori deschise, reprezentantii patronatelor din turism cer guvernantilor ca, incepand cu data de 15 iunie, restaurantele sa poata fi deschise. In caz contrar numarul somerilor din industria HoReCa ar ajunge la 40 la suta, avertizeaza acestia. Prin aceasta scrisoare, patronatele vor sa se asigure ca guvernul va respecta calendarul stabilit anterior, conform caruia restaurantele sa-si poata redeschide portile de la jumatatea acestei luni.
Daca data de 15 iunie reprezinta redeschiderea restaurantelor, atunci aproximativ 400.000 de angajati vor putea sa-si reia locurile de munca.
„Au fost reactivati o parte din ei. Veniturile angajatilor din industrie se bazeaza in mare parte din bacsis. Ei sunt astazi in somaj tehnic aferent salariului minim pe economie, venit insuficient supravietuirii. Reluarea activitatii restaurantelor va diminua numarul de angajati care vor fi concediati. Azi se estimeaza ca 30 la suta din angajati isi vor pierde locurile de munca, iar daca redeschiderea nu va avea loc saptamana viitoare, numarul concedierilor va creste spre 40 la suta, ceea ce inseamna aproximativ 150.000 de someri”, precizeaza reprezentantii patronatelor din turism.
Industria HoReCa este estimata la 6 miliarde de euro, iar odata cu aparitia pandemiei de coronavirus a pierdut 30 la suta din incasari, iar acest declin va continua si in perioada urmatoare, spun patronii, ‘n cazul ‘n care nu li se va permite reluarea activitatii.