Această plantă adusă din America de Sud işi găseşte astăzi multiple intrebuinţări terapeutice; vindecă miocardul, curăţă rinichii, scade colesterolul, previne retenţia apei, reduce hipertensiunea arterială etc.
Considerăm că nu mai este cazul să descriem această plantă, ea fiind mult prea uşor de recunoscut. Puţine sunt gramineele ce ne oferă atatea posibilităţi terapeutice precum porumbul, fiecare componentă in parte avand multiple proprietăţi. Porumbul este bogat in acizi graşi, nesaturaţi, acizi monosaturaţi, saturaţi. Este bogat in viraminele A, B, C, E, K, precum şi in săruri minerale (magneziu, fosfor, potasiu) şi fibre.
Rădăcinile vindecă miocardul
Rădăcinile tinere de porumb puse la macerat sunt bune in tratamentul post- ifarct şi insuficienţă coro- nariană. Prin macerarea rădăcinilor tinere de porumb se obţine un extract care se recomandă in special in afecţiunile miocardului şi ale arterelor coronare deoarece accelerează cicatrizarea miocardului in fazele post- ifarct. De asemenea favorizează procesele reparatorii ale ţesutului cardiac. in sindromul post-infarct se poate folosi impreună cu mugurii de sanger, iar in insuficienţa coronariană cu mugurii de liliac.
Făina
Poate fi folosită in cazul inţepăturilor de insecte: se aplică pe locul respectiv timp de cateva minute, puţin mălai amestecat cu apă. In caz de varicelă se vor face băi cu ffăină de porumb timp de 15 minute (se pune o mană de făină de porumb in cadă). Făina de porumb mai are şi proprietatea de a opri diareea. Pentru aceasta este suficient să se bea mălai cu apă rece (se pun una-două linguriţe de mălai intr-un pahar cu apă rece).
Uleiul reglează colesterolul
El se opune creşterii colesterolului in sange (o lingură dimineaţa, una seara, inainte de masă). Este de asemnea un bun diuretic şi consumat in mod regulat poate preveni retenţia apei in organism (picioarele umflate sunt o consecinţă a acestei retenţii). Se mai foloseşte in tratarea aterosclerozei, migrenelor, dischineziilor biliare.
Dispar edemele
In caz de edeme iată o reţetă la indemana oricui: se iau ştiuleţii proaspeţi de porumb şi după ce au fost inlăturate boabele se pun la fiert timp de o oră. După ce se răceşte se strecoară şi se păstrează in frigider. Se beau două-tei ceşti pe zi pană la dispariţa edemelor.
Mătasea curăţă rinichii
Ceaiul de mătase de porumb este un diuretic foarte puternic. Este bun şi in bolile căilor urinare, inclusiv cand este vorba de eliminarea pietrelor sau a nisipului de la rinichi. Poate fi folosit cu succes impotriva incontinenţei urinare la bătrani şi la copii. In toate aceste boli se ia, la fiecare două-trei ore cate o lingură cu ceai.