Parlamentul European, ingrijorat de soarta albinelor
In prezent numărul albinelor in Europa se afă in declin drastic. Intrucat aproximativ 60-70 la sută din hrana noastră provine din plante polenizate de albine, dispariţia continuă a albinelor la nivel global va ameninţa existenţa fructelor şi legumelor, respectiv a unui număr mare de plante terestre. Comisia Parlamentului European pentru Agricultură a votat săptămana trecută prima sa propunere de de soluţii cu privire la situaţia alarmantă din sectorul apicol şi a propus măsuri pentru a opri declinul populaţiiei de albine şi a industriei apicole europene. Printre măsuri se numără acordarea fondurilor necesare proiectelor de cercetare naţionale, cu scopul descoperirii unor metode de control a acarianului Varroa şi a altor ameninţări cu care se confruntă albinele.

Subvenţia pe cap de oaie – zece euro
Exportul de ovine reprezintă aproape 40 la sută din exporturile romaneşti. La ora actuală in Romania există 6,784 de milioane de oi. Ministrul Agriculturii Valeriu Tabără a anunţat că in zilele următoare va avea intalniri cu reprezentanţi ai unor pieţe foarte bume pentru zona cărnii de oaie. Pentru a incuraja creşterea ovinelor şi a exportului ca atare, ministrul a anunţat că se vor acorda subvenţiile la nivelul de aprope zece euro pe cap de animal. „Ne vom bate in continuare ca acest nivel să fie menţinut in 2012 şi 2013, adică pe o chestiune de durabilitate, astfel incat sectorul să-şi facă planurile de afaceri” a mai spus Tabără.

Termen prelungit
Termenul de depunere a Planurilor de Dezvoltare Locală in vederea selecţiei Grupurilor de Acţiune Locală a fost prelungită pană la data de 15 noiembrie 2010. Depunerea Planurilor de Dezvoltare Rurală Locală se va face la sediile Autorităţii de Management de la nivel judeţean (localizate in cadrul Direcţiilor pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală in intervalul orar 8,30-16,30). In cazul in care potenţialul Grupului de Acţiune Locală acoperă mai multe judeţe, Planul de Dezvoltare Locală va fi depus la judeţul cu cea mai mare arie de acoperire. In Sălaj există Grupul de Acţiune Locală „Valea Someşului”, cu sediul la Rus.

Liber la exportul cărnii de porc şi pasăre
„In sectorul porcin suntem in situaţia de a putea reintra in perioada următoare pe piaţa externă. Este vorba de a incepe exportul de carne de porc, ceea ce e extrem de important pentru cei ce investesc in economia rurală. La păsări, la fel, in perioada următoare probabil vom avea discuţii pentru deschiderea unor pieţe exterene, pentru acreditarea unor abatoare pe care le avem, astfel incat să poată fi exportată carnea de pasăre din Romania pentru Est şi Vest”, a declarat ministrul Agriculturii Valeriu Tabără.