Maghiarii fac presiuni pentru a obţine predarea Istoriei şi Geografiei Romaniei in limba maghiară, luand in calcul ieşirea de la guvernare.
Uniunea Democrată Maghiară din Romania apelează din nou la şantaj şi ameninţă cu ieşirea de la guvernare dacă se constată că actuala coaliţie nu mai funcţionează ori dacă parte-nerii de guvernare afirmă că anumite obiective din program nu mai sunt valabile, inclusiv adoptarea Legii educaţiei, care in forma actuală include predarea istoriei şi georgrafiei in limba maghiară. Aceste reacţii ale maghiarilor vin după ce Curtea Constituţională a constatat miercuri că există un conflict juridic de natură constituţională intre Parlament şi Guvern, ca urmare a retragerii Legii educaţiei din Senat, de către Executiv. De asemenea, liderul UDMR, Marko Bela, a convocat Consiliul Permanent al Uniunii după decizia Curţii Consti-tuţionale in cazul legii educaţiei, adăugand că nu au existat motive temeinice de neconstituţionalitate şi că progresul in dreptul minorităţilor este o condiţie a prezenţei UDMR in orice guvern.
Mariajul PDL-UDMR se clatină
Intrebat dacă Legea educaţiei este o condiţie pentru participarea UDMR in actuala formulă de guvernare, deputatul maghiar Seres Denes a declarat că „legea educaţiei este doar un aspect, dar şi legea pensiilor sau scăderea salariilor cu 25 la sută, unde UDMR a avut anumite propuneri, sunt probleme ridicate in coaliţie”. Nemulţumirile maghiarilor pleacă de la faptul că ei au cerut coaliţiei de guvernare ca tăierea să se facă numai pană la 31 decembrie 2010, insă măsurile de austeritate vor continua şi anul viitor. „Văd că nu se regăseşte nicio propunere de a noastră pentru relansarea economiei şi nu avem niciun interes să susţinem acest Guvern dacă propunerile noastre nu se regăsesc in planurile de guvernare”, le-a transmis deputatul maghiar colegilor din coaliţie.
Bode nu votează legea
Preşedintele PD-L Sălaj, Lucian Bode, consideră că tactica pe care o adoptă UDMR este una firească pentru că fiecare partener işi urmăreşte interesul, insă cu toate acestea nu crede că maghiarii au motive să iasă de la guvernare. „Ieşirea lor de la guvernare ar insemna o criză politică căruia nimeni nu-i mai vede capătul, la asta ar trebui să se gandească şi nu la interesele uniunii”, a completat democrat-liberalul. Legat de predarea Istoriei şi Geografiei Romaniei in limba maghiară, Lucian Bode spune că se va abţine de la vot in cazul in care aceasta va ajunge din nou in Parlament. „Am spus lucrul ăsta şi o spun şi acum, nu pot să fiu de acord ca prin predarea Istoriei şi Geografiei Romaniei in limba maternă copiilor de etnie maghiară să li se reducă şansele in viaţă”, a explicat deputatul decizia luată de a se abţine de la vot.