Sindicatele din educatie ameninta cu boicotarea examenelor nationale si cu greva generala, nemultumite ca in urma discutiilor de luni s-a conditionat eliminarea articolului privind reducerea cheltuielilor de personal de renuntarea la salariul de merit, fondul de premiere si sporul de antena.
Presedintele executiv al Federatiei „Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat luni, dupa discutiile de la Ministerul Muncii, ca reprezentantii cadrelor didactice nu sustin proiectul de ordonanta privind eliminarea sporurilor, deoarece acesta diminueaza grav veniturile salariale ale personalului din invatamant, incalcand o lege organica, respectiv Statutul cadrelor didactice. „Pana la aceasta ora nu exista niciun acord, nu se poate incheia niciun acord, respingem actualul proiect de ordonanta de urgenta si ne vom intalni, maine (marti – n.r.), toate federatiile din invatamant, pentru a lua o decizie privind urmatoarele forme de protest. Este posibil sa ajungem la greva generala si la blocarea examenelor nationale. La intalnirea de maine i-am invitat si pe premierul Boc, presedintele Senatului, Mircea Geoana, ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, vicepremierul Dan Nica si presedintele Traian Basescu”, a spus Marius Nistor.
Liderul Federatiei „Spiru Haret” a subliniat faptul ca reprezentantii Ministerului Muncii le-au propus sindicalistilor sa renunte la trei articole, cele care privesc salariul de merit, fondul de premiere si sporul de antena pentru ca articolul 20 cu privire la reducerea cheltuielilor de personal sa fie eliminat din proiectul de ordonanta.
Presedintele CNSLR Fratia, Marius Petcu, care a venit la intalnire dupa aproximativ trei ore de la incepere, a declarat ca urmeaza ca sindicatele si Ministerul Muncii sa semneze o minuta, care va fi asumata politic, cu privire la ce s-a discutat pana in prezent pe acest proiect de ordonanta. Petcu a spus ca Ministerul Muncii va incerca sa transfere problemele specifice diferitelor categorii la ministerele de care apartin, respectiv Ministerul Educatiei, Ministerul Sanatatii si Ministerul de Interne, urmand apoi ca o decizie finala sa fie luata la nivel de prim-ministru. „Ministrul muncii vrea sa coreleze aceste negocieri pe proiectul de ordonanta privind eliminarea sporurilor si indemnizatiilor cu viitoarele discutii cu privire la legea unica de salarizare si la majorarea salariilor bugetarilor. Vor fi reactii dure din partea sindicatelor daca proiectul de ordonanta ajunge in aceasta forma in Guvern, dar nu cred ca va intra in aceasta forma, ci responsabilitatile vor fi transferate la ministerele specifice diferitelor categorii de bugetari”, a mai spus Marius Petcu.
La ora transmiterii acestei stiri, discutiile de la Ministerul Muncii pe tema proiectului de ordonanta privind eliminarea sporurilor si indemnizatiilor continua. Anterior, presedintele Federatiei „Alma Mater”, Razvan Bobulescu, declara ca in urma discutiilor cu ministrul Muncii s-a decis sa nu fie eliminate sporurile si indemnizatiile care se acorda in prezent personalului din invatamant.
Sindicalistii s-au intalnit din nou, luni, cu reprezentantii Guvernului, dupa ce in urma discutiilor de saptamana trecuta au ramas in divergenta trei din cele 23 de articole ale proiectului privind eliminarea sporurilor si a indemnizatiilor, respectiv articolul 6 referitor la salariul de merit, articolul 7 privind fondul de premiere si articolul 20 privind reducerea cheltuielilor de personal.