Incălzirea este dată cu porţia, instalaţia trebuie aerisită zilnic, iar prin geamurile vechi de 30 de ani bate vantul.
Părinţii copiilor internaţi la secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău se plang că este foarte frig in saloane şi sunt nevoiţi să-şi aducă radiatoare de acasă pentru a-şi proteja de frig copiii, care şi aşa suferă de diferite afecţiuni. Este şi cazul unei mămici, pe nume Narcisa, din Jibou, recent internată in spital cu fetiţa de doi ani, care ne-a spus că a dus de acasă radiator pentru a se incălzi.
Căldură doar şase ore pe zi
Potrivit purtătorului de cuvant al spitalului, Codruţa Puşcaş, din 6 octombrie şi pană cand se va mai răci vremea, programul de căldură pe intreg spitalul este, dimineaţa, intre orele 6.00 şi 10.30 şi seara, intre orele 19.00 şi 21.30. “In miezul zilei, cand sunt 20 de grade Celsius afară, nu dăm căldură, pentru că bate soarele şi se incălzeşte. Problema e că Pediatria se află la ultimul etaj, iar sus e podul care nu e incălzit şi de aceea sunt diferenţe de temperatură faţă de etajele inferioare. Dacă se dă căldură mai mare, cei de la etajele inferioare se sufocă de cald”, ne-a explicat Codruţa Puşcaş.
Radiatoarele, soluţie temporară
Şefa secţiei de Pediatrie a admis ca soluţie pentru rezolvarea problemei schimbarea geamurilor şi a instalaţiei de incălzire, fapt care ar putea deveni realitate in doi ani, cand se finalizează reabilitarea termică a Spitalului. Ca soluţie temporară, dr. Pop a spus că a solicitat cate două radiatoare pe coridor, pe care să le mute pe rand dintr-un salon intr-altul, pe perioada iernii. Deocamdată nici pe acelea nu le-au primit, pentru că asta ar insemna costuri suplimentare din partea Spitalului. Părinţii ai căror copii sunt bolnavi nu au ce face decat să cumpere medicamente, seringi pansament, şi mai nou, să cumpere radiatoare pentru a incălzi camerele de spital.
18 grade Celsius pentru copiii bolnavi
Reporterul Graiul Sălajului a vizitat ieri secţia de Pediatrie, in jurul orelor 14.00. Termometrul de pe coridor arăta 18 grade Celsius. In saloanele dinspre Răsărit, unde bătuse soarele era mai călduţ. Copiii stăteau in saloane cu trening şi vestă. Intr-un alt salon, unde erau copii mici, la perfuzii, fusese pus in funcţiune un radiator.
“Noaptea e frig in saloane. Radiatoare nu avem. E frig de tremuri. Pacienţii işi iau pături de pe alte paturi care sunt libere şi se acoperă, dar avem geamurile vechi de 30 de ani şi cand bate vantul e frig. Sunt probleme şi la instalaţia de incălzire. Pentru că e ultimul etaj, cand se dă căldură se blochează apa rece in calorifere, trebuie să vină zilnic să le aerisească, dar tot de jos in sus se face aerisirea, deşi le-am spus să inceapă de sus. Pană se aerisesc caloriferele, se termină programul de căldură”, ne-a declarat dr. Ana Pop, şefa secţiei de Pediatrie.
Secţia Pediatrie este situată la ultimul etaj al Spitalului. Acoperişul din tablă contribuie şi el la menţinerea temperaturilor scăzute pe perioada iernii, iar vara, cand se incinge de la soare, dă o căldură infernală. “Desigur că mamele sunt nemulţumite. Işi cumpără medicamente, mai stau şi in frig, e de inţeles. Nu e voie să aducă radioatoare, dar le lăsăm pentru că e foarte frig. Sunt saloane in care sunt şi cinci calo-rifere, dar tot nu se incălzeşte”, ne-a explicat dr. Pop.