Abordăm in randurile de mai jos problema infiinţării plantaţiilor de căpşuni fiindcă mai mulţi cititori ai suplimentului nostru ne-au solicitat detalii despre această plantă şi fiindcă in această perioada se poate recolta materialul săditor pentru infiinţarea plantaţiilor anuale.
Specialiştii au demonstarat că este mai rentabilă cultura anuală de căpşuni decat cea multianuală. In sistemul de cultură anuală căpşunul se plantează vara, in iunie-iulie, utilizand stoloni refrigeraţi. In primăvara anului următor, plantele rodesc abundent, după care se defrişează. Avantajul culturii anuale de căpşuni este acela că se incadrează perfect intr-o rotaţie cu legume, inclusiv in culturi asociate permiţand obţinerea a doă recolte pe an pe aceeaşi suprafaţă. Pentru prima dată in Romania o astfel de plantaţie a fost infiinţată la Şimleu Silvaniei de Schill Margareta in 1958.
Pentru cultura anuală terenul se desfundă cu 10-15 zile inainte de plantare. Odată cu desfundatul se incorporează in sol şi gunoi de grajd bine descompus. Epoca de plantare este vara in lunile iunie-iulie. Distanţele de plantare se stabilesc in aşa fel incat să se obţină o desime de 80.000-100.000 de plante pe hectar. Distanţa intre randuri este de 25 centimetri, iar intre plante de 15-20 centimetri. Cum spuneam ca material săditor se folosesc stolonii refrigeraţi. Aceştia se recoltează la sfarşitul verii pană toamna tarziu, iar apoi sunt păstraţi in depozite (frigidere) la temperaturi intre 0-2 gade Celsius pană in momentul plantării. Stolonii se fasonează inainte de plantare. Rădăcinile se lasă intregi dacă nu depăşesc 20 de centimetri. Din frunzele rozetei se păstrează trei-patru mai sănătoase, situate central. După fasonare urmează mocirlirea care se face cu un amestec de pămant galben, balegă de bovine şi apă. Căpşunul, stolonul refirgerat in cazul de faţă, se poate planta manual cu plantatorul sau semimecanizat cu ajutorul unor maşini speciale. Se va avea grijă la adancimea de plantare astfel incat să nu se acopere cu pămant mugurele central. Dacă rozetele sunt plantate prea sus ele suferă din cauza secetei.