Poliţia concediilor medicale este pe cale să dispară la doar cinci luni de cand au inceput controalele la domiciliul celor care stau acasă din motive de sănătate. Ordonanţa de Urgenţă prin care au fost infiinţate controalele la domiciliu a celor care stau in concediu medical a primit deja două voturi negative de la Comisiile de Muncă şi Sănătate ale Camerei Deputaţilor. Dacă va cădea la vot şi in plenul Camerei, care este for decizional in acest caz, poliţia concediilor nu va mai exista.
Claudiu Barsan, directorul Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Sălaj, a explicat că nu există o instituţie care să controleze doar acordarea concediilor medicale, ci a fost pur şi simplu o campanie, iar in controalele pe care reprezentanţii CAS le efectuează au fost incluse şi aspectele legate de acordarea concediilor medicale de către medicii prescriptori. In privinţa controalelor la domiciliu a celor care sunt in concediu medical, acesta a menţionat că s-ar putea renunţa. „Nu ştiu ce efect au avut sau ar avea aceste controale la domiciliu”. In Sălaj, au fost verificate la domiciliu doar trei persoane aflate in concediu medical, alese aleatoriu, a menţionat directorul CAS Sălaj, explicand că instituţia se confruntă cu lipsa de personal. Corpul de Control are in componenţă doar doi angajaţi. Iar sesizări din partea angajatorilor care au suspiciuni legate de concediul medical al vreunui angajat nu au fost primite la CAS Sălaj, a mai precizat Claudiu Barsan.
Pe parcursul lunii trecute nu au mai fost efectuate controale in randul medicilor prescriptori de concedii medicale. De la inceputul lunii iunie au fost verificaţi in Sălaj 72 de medici prescriptori de concedii medicale, din care şase au fost amendaţi, iar unuia i s-a reziliat convenţia incheiata cu CAS. Dacă la sfarşitul lunii august numărul concediilor medicale era sub 1200, luna trecută numărul lor a crescut, ajungand la 1400, potrivit directorului CAS Sălaj, Claudiu Barsan.