Anul acesta ţara noastră s-a instalat in topul primilor zece producători de porumb din lume şi se situează pe locul I in Uniunea Europeană in ceea ce priveşte suprafaţa cultivată cu porumb.
După consumul de bere pe cap de locuitor şi viteza internetului, iată că Romania şi-a mai făcut un loc in topul primelor 10 ţări din lume. De data asta prin cultivarea porumbului (nu degeaba suntem noi porecliţi mămăligari). Aşadar, din anul acesta Romania se situează printre primii zece producători de porumb din lume, iar in Uniunea Europeană ţara noastră ocupă primul loc in ceea ce priveşte suprafaţă cultivată cu porumb, deţi-nand aproape 30 la sută din suprafaţa totală de 8,6 mili-oane de hectare.
Potivit specialiştilor, producţia de porumb din acest an valorează aproxi-mativ 1,3 miliarde de euro, la preţul de 142 euro/tonă (600 lei/tonă) care se practică acum pe piaţă. La bursa din Paris s-a ajuns ca porumbul să se tran-zacţioneze chiar şi cu 200 de euro pe tonă. Din datele furnizate de Ministerul Agriculturii reiese că pană la ora actuală s-a recoltat doar jumătate din suprafaţa de porumb, dar rezultatele sunt duble faţă de anul trecut. Media este de 4 tone la hectar iar varful maxim de 10 tone la hectar. Să nu uităm totuşi că in ţările europene media la hectar este de 6,5 tone.
9.000 de kilograme la hectar in Sălaj
In judeţul Sălaj ponderea cea mai mare o are cultura de porumb. Inainte de 1989 se cultivau in medie 43.000 de hectare cu porumb pe judeţ. Din statisticile Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală rezultă că anul acesta au fost planificate a fi cultivate cu porumb 21.756 de hectare. In primăvară s-au insămanţat cu porumb in jur de 18.000 de hectare. Pană la ora actuală doar porumbul de pe un sfert din suprafaţa cultivată a fost recoltat. Producţia, cu toate intemperiile vremii este mai mult decat muţumitoare. Se estimează o medie de 4.000 de kilograme la hectar, dar sunt şi loturi, ca de pildă in hotarul satului Păuşa, unde se vor depăşi 9.000 de kilograme la hectar. Anul acesta cel mai bine le-a mers hibrizilor Pioneer, sunt de părere specialiştii.
Alimentul sărăciei
Populaţiile care işi asigură hrana printr-o dietă in care porumbul este alimentul principal sunt bantuite in general de pelagră. Echivalentul niacinic (niacina disponibilă şi triptofanul) al porumbului este redus, ceea ce duce la deficienţe vitaminice. Cat de valoros este porumbul? In Uniunea Europeană, unitatea de dimensiune economică (UDE) este stabilită la 0,213 UDE la hectarul de porumb, faţă de 64,337 UDE cat se acordă de pildă unui hectar de flori şi plante ornamentale cultivate in camp deschis.