Sporurile salariale si indemnizatiile suplimentare vor fi acordate personalului bugetar in cazuri justificate, Guvernul avand forta si capacitatea politica de a adopta masuri active, inclusiv de austeritate, chiar daca nu vor fi populare pe termen scurt.
Primul-ministru Emil Boc a declarat joi, in cadrul conferintei Mediafax Talks about Auto Industry, ca Guvernul nu-si poate justifica existenta daca nu va lua masuri pentru eliminarea problemelor de eficienta economica si imbuntatire a raportului dintre consum si productie. „Din nefericire, prea mult din acesti ani de dupa 1989 am consumat mai mult decat am produs. Suntem si acum intr-o asemenea situatie, consumam mai mult decat producem. Guvernul are forta si capacitatea de a lua masuri active, chiar daca nu vor fi intotdeauna foarte populare sau foarte placute pe termen scurt. Aceste masuri structurale trebuie luate acum, chiar daca este criza – criza poate fi un factor pozitiv din acest punct de vedere – poate fi poate ceasul al 12-lea pentru fiecare dintre noi, sa ne trezim ca nu mai putem merge la infinit cu aceeasi poltica, de a consuma mai mult decat producem, de a da salarii, sporuri, beneficii, indemnizatii acolo unde nu se justifica. Ele trebuie date acolo unde se justifica, pe baza de competenta si profesionalism”, a spus Boc.
Sindicalistii si reprezentantii Ministerului Muncii au discutat, marti, toate articolele dintr-un proiect de ordonanta privind eliminarea sporurilor si indemnizatiilor fara a ajunge la o intelegere finala, urmand ca joi sa se intalneasca din nou pentru redactarea actului normativ.
Presedintele Sindicatului Politistilor si Vamesilor „Pro Lex”, Vasile Lincu, considera ca negocierile de la Ministerul Muncii ar fi trebuit sa vizeze „exagerarile in privinta sporurilor”, dar in realitate se discuta de „sporuri corect acordate”. „Pentru politisti, multe sporuri sunt cuprinse in salariul de baza, influentandu-le astfel pensia si nu suntem dispusi sa renuntam la salariul de merit, sporul de antena, prime si orele suplimentare”, a declarat, la finalul discutiilor de marti, presedintele Sindicatului Politistilor si Vamesilor „Pro Lex”.
Banca Mondiala a recomandat autoritatilor romane ca, pe termen scurt, sa limiteze cresterea salariilor la inflatie, sa inghete angajarile si sa inceapa un plan multianual de eliminare a sporurilor, aratand ca lipsa unei strategii salariale coerente a permis sindicatelor sa aiba solicitari excesive.