Patrulează cate doi, in uniforme albastre asemănătoare cu cele ale poliţiştilor, inarmaţi cu cate o tonfă, adică un baston negru din plastic foarte dur, cate un spray paralizant şi cate o pereche de cătuşe. Insă acea seninătate care se citeşte pe chipurile lor e aparentă. A fi poliţist comunitar inseamnă a indura cu stoicism, in fiecare zi, priviri răutăcioase, jigniri, injurături de tot felul, pe langă faptul că uneori asigurarea ordinii publice pe străzile municipiului devine riscantă. „Este o meserie destul de riscantă pentru cei care sunt in stradă. Sunt funcţionari publici şi datorită acestui statut nu pot să aibă o pregătire de specialitate. Desfăşoară o activitate de miliţian, dar nu beneficiază de o pregătire specială. Iar protecţia este minimă: o tonfă, o pereche de cătuşe şi un spray”, explică şeful lor, Bara Mircea.
Şi activitatea lor nu se desfăşoară doar ziua. Se patrulează şi noaptea. Iar atunci se ivesc tot felul de situaţii: scandaluri, stări de pericol in oraş, cum ar fi incăierările din cluburi. „Este şi normal să fie priviţi poliţiştii comunitari cu dispreţ, sau cu un sentiment de respingere. Cei implicaţi in scandal sunt deja beţi sau au consumat etnobotanice”, a mai completat şeful poliţiştilor comunitari.
Dacă noaptea trece cu scandaluri, ziua poliţiştii au de furcă cu cerşetorii. Mai nou, spun comunitari, s-a aciuat prin centrul oraşului un grup de cerşetori de pe strada Coşbuc, care agasează trecătorii. „Clienţii” comunitarilor se plang de rele tratamente din partea acestora. Poliţiştii comunitari neagă acuzele. Au dreptate cei care stau cu mana intinsă la trecători pentru a-şi face bani de-o paine, ori au dreptate comunitarii, care incearcă să asigure liniştea publică şi alungandu-i de pe străzile oraşului, nu se ştie. Cert este, conform spuselor şefului lor, că doi poliţişti comunitari sunt cercetaţi penal in urma „muncii de lămurire” duse cu cerşetorii de pe Coşbuc.
Riscantă sau grea meserie – după părerea celor care o practică – inutilă, in opinia majorităţii. Şeful poliţiştilor comunitari are o explicaţie: „o instituţie care dă amenzi nu va fi bine văzută niciodată; in rest, părerile sunt doar ale unor răuvoitori”.
Poliţistul comunitar – cercetat penal
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...