Bugetarii sălăjeni dau in judecată statul pentru a-şi recupera banii luaţi de Guvern in luna iulie. Primii care au recurs la această măsură sunt angajaţii Casei Judeţene de Pensii.
Ajunşi in pragul disperării, bugetarii sălăjeni dau in judecată statul pentru a se anula măsurile dispuse de legea 118 din 2010, prin care le-au fost reduse salariile cu 25 la sută. De asemenea, personalul bugetar contestă că deşi salariile au fost reduse cu un sfert, veniturile sunt mai mici acum cu 40 la sută după eliminarea unor sporuri. La Tribunalul Sălaj sunt pe rol in momentul de faţă 346 de dosare legate de salariile funcţionarilor publici, potrivit Petronelei Năsăudean, preşedintele instanţei sălăjene. Ultimul val de dosare avand ca obiect „litigiu privind funcţionarii publici”, inregistrate anul acesta, vizează tăierile salariale de 25 la sută.
Angajaţii Casei de Pensii contestă salariile reduse cu 25 la sută
Primii care au apelat la tribunal sunt salariaţii Casei Judeţene de Pensii Sălaj. „Am cerut revocarea măsurii de diminuare cu 25 la sută a salariului pentru că in luna iulie am luat la cunoştinţă că mi-a fost diminuat unilateral salariul”, explică unul dintre angajaţii Casei de Pensii motivul pentru care a acţionat statul in instanţă. Acesta a invocat in instanţă incălcarea mai multor dispoziţii din Constituţia Romaniei privind munca şi protecţia socială a muncii, dar şi din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului privind dreptul la retribuire echitabilă şi la protecţie socială şi dreptul la un nivel de trai decent. Conform Petronelei Năsăudean, la Tribunalul Sălaj bugetarii contestă şi anumite sporuri tăiate in această vară. „Sindicatul Sanitas a acţionat in instanţă Direcţia pentru Sănătate Publică Sălaj privind unele sporuri neacordate. Printre aceste sporuri se numără cel pentru incordarea psihică de 15 la sută, sporul de prevenţie de 11 la sută şi sporul de muncă in condiţii deosebite care este cuprins intre 5 şi 65 la sută”, a declarat preşedintele Tribunalului. De asemenea, Sindicatul Poliţiştilor şi Vameşilor a intentat un proces referitor la valoarea financiară neimpozabilă a orelor lucrate in zilele de repaus săptămanal. Din administraţia locală, o persoană de la Consiliul Judeţean işi revendică indemnizaţia de conducere, iar un angajat al Consiliului Local Buciumi prima de dispozitiv.
Ce au avut şi ce au pierdut?
Cei mai afectaţi de măsurile de austeritate au fost se pare pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Porolissum” al judeţului Sălaj. Dacă in luna iunie inspectorul şef, Adrian Chichişan, avea un salariu net de 3722 de lei, in luna iulie, după diminuarea veniturilor, acesta caştiga 2826 de lei. La Inspectoratul de Poliţie Judeţean Sălaj, in luna aprilie, inspectorul şef Ghiurca Iosif caştiga „in mană” un salariu de 6526 de lei, iar după ce i-a fost ciuntit din salariu pe fluturaş figurau doar puţin peste 5000 de lei. In ceea ce il priveşte pe şeful Jandarmeriei sălăjene, Vasile Bocea, salariul net pe luna iunie era de 5331 de lei, iar in luna iulie a fost de 4000 de lei, diminuat cu 25 la sută.
Salariile bugetarilor cresc cu 14 la sută in 2011
Salariile tuturor anga-jaţilor din sectorul bugetar vor creşte cu 14 la sută anul viitor in raport cu valoarea de la sfarşitul acestui an, conform ultimei propuneri făcute sindicatelor de Ministerul Finanţelor Publice. Baza de raportare va fi insă reprezentată de drepturile salariale la 31 decembrie 2010, cele diminuate cu 25 la sută in această vară. In ceea ce priveşte plata orelor suplimentare in 2011, dacă va fi prevăzut un fond pentru aceste plăţi, in urma negocierilor cu sindicatele, atunci creşterea medie a salariilor va fi mai mică de 14 la sută. De exemplu un bugetar care caştiga un salariu de 1000 de lei in iunie 2010, va primi anul viitor un salariu 855 de lei, majorat cu 14 la sută şi raportat la valoarea salariilor diminuate cu 25 la sută. Deşi vor creşte, salariile nu vor ajunge la nivelul din iunie 2010, ci se vor majora cu un procent de 42 la sută din cat s-au diminuat.
Bugetarii sălăjeni se judecă cu statul pentru bani
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...