Institutul Cantacuzino face pentru sezonul 2010-2011 peste un milion de doze de vaccin gripal, care conţine trei tulpini, dintre care una este cea pandemică A/H1N1, epidemiologii incepand din 1 octombrie supravegherea imbolnăvirilor in Romania.

In 1 octombrie a inceput supravegherea cazurilor de gripă, specialiştii spunand că in această iarnă este posibil să producă imbolnăviri două tulpini gripale, care n-au mai circulat in Romania şi la care populaţia nu are imunitate.

Cele două tulpini gripale sunt introduse, impreună cu tulpina pandemică A/H1N1, in compoziţia serului produs la Institutul Cantacuzino.

Vaccinul din acest sezon rece va oferi astfel protecţie impotriva celor trei tulpini gripale, intre care şi cea pandemică A/H1N1, formula acesteia fiind transmisă in luna mai de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

„La singura linie de producţie de la Institutul Cantacuzino se lucrează continuu. Din iunie, virusurile gripale au fost inoculate pe milioane de ouă embrionate. Mai apoi s-a făcut compoziţia de ser, soluţia fiind analizată şi introdusă in fiole de 0,5 ml. Vor ieşi in final peste un milion de doze de vaccin”, a declarat directorul Institutului Cantacuzino, Gabriel Ionescu.

El a precizat că nu au fost incheiate incă toate calculele privind cheltuielile pentru producerea vaccinurilor, dar estimează că se vor ridica la zeci de miliarde lei vechi.

Directorul Centrului de Referinţă pentru Gripă, medicul Viorel Alexandrescu, a spus că acestea sunt tulpini noi, care au apărut in circulaţie in 2009 şi deci n-au avut timp să se răspandească, ele fiind imprevizibile.

„Este posibil să circule activ şi să dea epidemii”, a mai spus medicul Viorel Alexandrescu.

Cu noul vaccin produs la Institutul Cantacuzino vor fi imunizate gratuit persoanele la risc, respectiv bolnavii cronic, bătranii şi angajaţii din instituţiile de ocrotire socială. Imunizarea va incepe la sfarşitul lunii octombrie, a adăugat medicul.

Specialiştii au precizat că cei care şi-au făcut vaccinul pandemic la inceputul anului 2010 au anticorpi şi in prezent, insa este bine să se imunizeze şi cu noul vaccin sezonier, pentru că nu au protecţie impotriva celorlalte două tulpini care au produs imbolnăviri in emisfera sudică.