Este la modă recalificarea, sau „reconversia profesională”. Studiile superioare nu mai sunt un atuu in vederea ocupării unui post. Este necesară o meserie practică. Aşa se face că se practică pe scară largă „reconversia”. Oameni cu licenţă sunt invitaţi de AJOFM, de exemplu, să devină operatori pe calculator, agenţi de pază, ospătari… Ministerul Educaţiei pregăteşte la randul lui prin grupurile şcolare mecanici auto, cu personal angajat la un atelier de mecanică auto. Dar nu se intreabă nimeni caţi din cei care urmează un astfel de curs de instruire vor beneficia şi material de urmările calificării in meserie. Programele par să sfideze cerinţele pieţei. Culmea, in fiecare săptămană AJOFM se laudă cu cate 150 de locuri de muncă pentru cei 10.000 de şomeri din Sălaj, dar nu găseşte amatori de serviciu. Undeva sistemul este defect, din moment ce sălăjenii preferă să stea acasă in loc să se angajeze, chiar şi după ce trec printr-un program de recalificare. Mulţi o fac obligaţi să nu piardă indemnizaţiile pe care le primesc prin programele de asistenţă socială. La ce se pricep cel mai bine este să păcălească sistemul. Şi atunci, care este rolul calificărilor şi recalificărilor? Nu se preocupă nimeni de utilitatea lor. Angajatorii, puţini cum sunt, nu se uită la hartii sau diplome.
Păcălici calificaţi
Articole
Toți elevii vor avea acces la programele Cercetașilor României – Protocol cu Ministerul Educației
Ministerul Educaţiei a semnat un protocol de colaborare cu Organizaţia Naţională Cercetaşii României (ONCR), a anunțat ministrul Ligia Deca. Această inițiativă își propune să ofere elevilor acces mai facil la activități și programe oferite de Organizație, menite să completeze educația formală și să promoveze un stil de viață activ, sănătos și responsabil față de mediu. „Am semnat protocolul de colaborare cu Organizaţia Naţională Cercetaşii României (ONCR). Sprijinim, astfel creşterea participării tinerilor în programele oferite de ONCR, complementare…
Mai mult...Scrisoare de mulțumire pentru toate educatoarele
Pregătirea unei serbări de Crăciun cu preșcolari – un efort nevăzut, dar de neprețuit În tradiția nescrisă a învățământului preșcolar, apropierea sărbătorilor de iarnă este marcată prin minunata Serbare de Crăciun susținută de cei mici.În spatele unei serbări de Crăciun reușite, în care cei mici strălucesc pe scenă, cu costume impecabile, poezii învățate și colinde cântate cu emoție, se află o muncă susținută și dedicată a educatoarelor. Deși acest efort este de multe ori invizibil, rezultatele sunt…
Mai mult...