Judeţul nostru a urcat nu mai puţin de 25 de locuri anul acesta in topul insolvenţelor firmelor.
Sălajul este al doilea judeţ, după Brăila, unde a crescut cel mai mult numărul de firme care au dat faliment anul acesta. Pe primul loc se află insă in continuare Municipiul Bucureştiul, cu 13 la sută din totalul numărului de insolvenţe, potrivit unui studiu Coface. “Creşteri semnificative s-au inregistrat in Sălaj, Călăraşi şi Botoşani, judeţe care au avansat cate 25, 20 şi respectiv 18 locuri in topul insolvenţelor, situandu-se acum in prima jumătate a clasamentului”, se arată in studiul Coface. Această statistică indică o deteriorare rapidă a situaţiei economice din judeţul Sălaj.
De la inceputul anului, sub incidenţa legii 85/2006, privind procedura insolvenţei, au intrat nu mai puţin de 139 de firme din Sălaj. Cea mai neagră lună se pare că a fost iulie, 33 de firme au intrat in insolvenţă in luna lui “cuptor”, conform ORCT Sălaj. La nivel naţional, numărul firmelor care se aflau in diverse stadii de insolvenţă in primul semestru a crescut cu 7,5 la sută comparativ cu aceeaşi perioadă din 2009, la 11.221 companii. Cele mai afectate domenii sunt comerţul, construcţiile şi transporturile. In prima jumătate a anului, 6.255 de firme se găseau in procedură generală de insolvenţă, 2.235 in procedură simplificată de insolvenţă, 2.717 in faliment şi 14 in reorganizare judiciară. In aceeaşi perioadă a anului trecut, au fost inregistrate in total 10.435 de dosare de insolvenţă.
1600 de firme radiate de la inceputul anului
Cele mai dezastruoase cifre publicate de către Registrul Comerţului Sălaj vin din partea firmelor radiate. Pană luna trecută, in Sălaj au fost radiate voluntar nu mai puţin de 1631 de firme. Numărul este unul foarte mare, din moment ce in perioada similară a anului 2009 au fost radiate “numai” 397 de firme. Astfel, la această dată sunt in funcţiune la ORCT Sălaj 9262 de firme, dintre care persoane juridice 5297, cooperative 34, persoane fizice 3931, in condiţiile in care la inceputul lunii august a anului trecut Sălajul avea aproape 11.000 de agenţi economici. De asemenea, in primele opt luni ale acestui an, 567 de firme sălăjene şi-au suspendat activitatea. Un lucru este totuşi imbucurător, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut numărul agenţilor economici care şi-au suspendat activitatea a scăzut cu un procent de -53,06 la sută, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.