Persoanele care deţin şi alte locuinţe in afara celei de domiciliu, precum case de vacanţă, sau maşini cu o capacitate cilindrică de peste 1.600 cmc nu vor mai primi ajutoare de incălzire,evaluările indicand că peste 10% dintre cele 3,2 milioane familii beneficiare ar urma să nu mai fie subvenţionate
Noile reguli de acordare a ajutoarelor de incălzire vor fi aplicate incepand cu sezonul de iarnă 2010-2011, a decis Guvernul in şedinţa de luni.
Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a precizat la finalul şedinţei că plafonul lunar maxim de venituri pe membru de familie in limita căruia sunt acordate ajutoare de incălzire a fost menţinut la 615 lei, impreună cu tranşele de venituri luate pană in prezent in calcul, dar au fost definite mai clar categoriile de persoane care pot fi subvenţionate.
Astfel, persoanele care deţin un alt imobil in afara celui de domiciliu sau vehicule cu o capacitate cilindrică de peste 1.600 centimetri cubi nu vor mai primi ajutoare de incălzire.
Persoanele care solicită acordarea ajutorului de incălzire vor completa o listă cu bunurile şi mijloacele deţinute in proprietate, document care va fi ulterior verificat, prin sondaj.
Astfel, noile reglementări prevăd in responsabilitatea primarului şi a serviciului public de asistenţă socială obligativitatea efectuării de anchete sociale pentru a verifica veridicitatea datelor inscrise. Aceste anchete vor fi efectuate prin sondaj, de exemplu pentru minimum 3% din numărul beneficiarilor in cazul unităţilor administrativ-teritoriale cu un număr de peste 100.001 locuitori sau pentru minimum 8% din numărul beneficiarilor in cazul unităţilor administrativ-teritoriale cu un număr de 50.001 – 100.000 de locuitori.
Botiş a afirmat că modificările au fost introduse avand in vedere că susţinerea acestui program social implică costuri de 900 milioane lei pentru sezonul rece.