Parlamentarii au decis că romanii, bărbaţi şi femei, vor munci pană la 65 de ani, cu toate că speranţa la viaţă in Romania este printre cele mai mici din U.E.
Parlamentarii vor să muncim pană la moarte pentru a contribui la stat. Bărbaţii şi femeile din Sălaj se vor pensiona la 65 de ani. Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, articolul 53 din proiectul de lege a pensiilor, in varianta iniţială adoptată de Senat, care prevede egalizarea varstei de pensionare intre femei şi bărbaţi, la 65 de ani, pană in 2030. De asemenea, deputaţii au mai stabilit integrarea in sistemul unitar de pensii a cadrelor militare in activitate, a poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale.
Muncă pană la 65 de ani, moarte la 68
Romania este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai scurtă speranţă de viaţă pentru femei, arată un raport publicat de Comisia Europeană, deşi faţă de anul 1989, speranţa de viaţă la romani a crescut cu 1,6 ani la barbaţi şi trei ani la femei. Speranţa de viaţă a femeilor din Romania este de 75 de ani, faţă de 84 de ani in Spania. De asemenea, speranţa de viaţă a bărbaţilor romani este printre cele mai scurte in Europa, de 68 de ani, faţă de 78 de ani in Suedia. Numai bărbaţii letoni şi lituanieni au o speranţă de viaţă mai scurtă decat bărbaţii romani. Un calcul simplu arată că un bărbat de 65 de ani, cu o contribuţie lunară de 130 de lei la fondul de pensii, a dat statului aproape 600 de milioane de lei vechi cat timp a fost angajat. Pentru a recupera contribuţia in termen de trei ani, ar trebui să ai o pensie de cel puţin 2000 de lei pe lună, ceea ce este foarte puţin probabil intr-o „afacere” cu statul care se dovedeşte a fi total neprofitabilă.
Multe pensionări de boală
Din 3 iulie, se poate ieşi la pensie doar la limita de varstă de 63 de ani pentru femei, respectiv 65 de ani pentru bărbaţi. Restricţia pentru pensionare anticipată pentru perioada iulie-decembrie 2010, cu scopul de a menţine oamenii activi, afectează Sălajul intr-o mică masură. Din 83575 de pensionari, doar 798 de persoane sunt pensionate anticipat. In schimb, Sălajul inregistrează 14000 de pensionari pe motiv de boală. Ceea ce inseamnă că peste 16 la sută dintre sălăjeni işi pierd capacitatea de muncă inaintea implinirii varstei standard de pensionare. Se ajunge astfel la o varstă de pensionare medie de 53 de ani in loc de 65, iar in randul populaţiei Sălajului s-a ajuns ca la doi pensionari să fie un contribuabil.
Sălăjenii nu sunt de acord cu noua lege
Nicolae Bosanceanu, primvicepreşedintele Sindicatului Liber al Pensionarilor din Sălaj, spune că instituţia pe care o reprezintă dezaprobă total legea votată de către Camera Deputaţilor, mai mult acesta le transmite parlamentarilor că trebuiau să citească inainte de a vota legile 19/2001 şi 250/2007. O altă doleanţă a pensionarilor sălăjeni este ca pensiile sub 1000 de lei să nu fie impozitate.