Liviu Oroian este la post 24 din 24 de ore pe zi pentru orice eveniment in care sunt suspiciuni de crimă.
Suntem caz unic in ţară. Judeţul Sălaj are un singur medic legist, in persoana lui Liviu Oroian, care deserveşte unei populaţii de 242.000 de locuitori. După ce Andrei Todea a renunţat la meseria de medic legist pentru funcţia de prefect, la Serviciul de Medicină Legală Sălaj a rămas doar doctorul Oroian. Chiar dacă postul de medic legist a fost blocat o perioadă, nimeni nu s-a inghesuit să vină in Sălaj după ce acesta a fost deblocat. „Anul trecut s-a scos la concurs un post de medic legist specialist, dar nu a venit nimeni”, ne-a spus Oroian. Totuşi, medicul legist crede că anul acesta i se va alătura un nou coleg. „Sper ca această problemă să se resolve anul acesta, un medic legist va termina rezidenţiatul peste o lună şi sper să vină la Zalău”, a completat medicul. Ce se intamplă insă dacă legistul se imbolnăveşte sau cum işi poate efectua concediul legal de odihnă?
Situaţia intalnită la noi in judeţ este asemănătoare cu cea din intreaga ţară. Lipsa medicilor legişti este tot mai acută, in multe judeţe fiind sub un medic la suta de mii de locuitori, iar in altele cate doi pentru un judeţ, in condiţiile in care anual sunt cerute peste 20.000 de autopsii, potrivit raportului de activitate al INML pe 2009. Cea mai gravă situaţie se inregistrează in Vrancea, Vaslui, Sălaj, Damboviţa şi Călăraşi. 24 de unităţi medico-legale nu pot efectua nici cea mai elementară investigaţie serologică, iar multe servicii nu au sedii proprii. Mai mult chiar, există un serviciu care nu are o sală proprie de autopsie şi nici măcar o autosanitară de trasport, se arată in raport. In multe cazuri, transportul cadavrelor se realizează cu mijloace improvizate sau puse la dispoziţie de familie.
Un medic la serviciu non-stop
Liviu Oroian işi descrie munca foarte pe scurt, dar elocvent. „Sunt la post permanent, 24 din 24 de ore. Mă trezesc noaptea, merg să văd decedatul, dacă sunt supoziţii de crimă. Indiferent de zi, că este sambătă, că este duminică, in orice colţ al judeţului”. La capitolul aparatură şi tehnologie, medicul legist spune că SML Sălaj se află la un nivel obişnuit. Deşi judeţul are laborator toxicologic, aici se stabilesc numai alcoolemii. „Chiar dacă aş vrea să ţin o aparatură mai performantă nu pot, pentru că unde avem sediul incălzirea este pe lemne, deci nu avem condiţii pentru aparate performante”, a conchis Liviu Oroian. O altă problemă pentru Medicina Legală din Sălaj este lipsa unui laborator propriu de anatomie patologică.
Sălajul are un singur medic legist
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...