Primavara se lasa inca asteptata. Si tarina, atat cat a scapat de pustietate, asteapta lucratorii. Numai ca acestia nu se prea inghesuie. E trist sa reamintim ca in jur de 70 la suta din produsele agroalimentare pe care le consuma romanii provin din import. Dar ce sa faci daca din cele noua milioane de hectare de teren agricol al tarii se cultiva in jur de patru milioane de hectare?! Nici in judetul nostru lucrurile nu stau pe roze. Din informatiile primite de la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Salaj, aflam ca situatia lucrarilor agricole, pana la ora actuala, nu este deloc imbucuratoare. Suntem aproape la mijlocul lui martie si din cele 46.458 hectare planificate pentru araturi si insamantari de primavara, au fost arate doar 11.600 hectare si nu s-a insamantat nimic. Asta inseamna realizat 25 la suta din plan. Imbucurator, daca putem spune asa, este totusi faptul ca 11.500 de hectare arate apartin sectorului privat. E si aceasta o dovada ca pe taranul adevarat il mai doare inca de pamant. Numai ca numarul taranilor adevarati se imputineaza pe zi ce trece. Porumb, soia, orzoaica, ovaz, cartofi nu s-a insamantat nici un ar. Ce-i drept, pentru unele culturi e prea devreme sa fie aruncata samanta sub brazda, pentru altele inca nu e pregatit terenul. In pomicultura doar cu cinci procente situatia este mai buna, in sensul ca din cele 3.636 hectare de livada, pe 1.100 de hectare s-au efectuat deja taierile la pomi, adica in proportie de 30 la suta. Pe 1.050 ha taierile fiind executate in sectorul privat.
Anevoios e drumul spre recolte
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...