Se implinesc 70 de ani de cand sălăjenilor le-a fost scris să trăiască cea mai sangeroasă toamnă din istorie. Toamna lui 1940, cand pe nouă septembrie cad sub baionetele horthyştilor 86 de localnici romani din comuna Treznea, iar la cateva zile distanţă, in noaptea de 13 spre 14 septembrie, trupele horthyste seamănă teroare in Ip, ucigand 157 de localnici. In fiecare toamnă sătenii işi comemorează martirii. Şi rănile se redeschid. Langă monumentele ridicate in cele două localităţi in cinstea celor ucişi de furia horthystă, urmaşii retrăiesc clipele de groază din septembrie 1940. Istoricii au consemnat evenimentele de la Ip şi Treznea ca fiind printre cele mai mari atrocităţi infăptuite de armata horthystă impotriva romanilor in inaintarea sa pe teritoriul Ardealului anexat.
Trupe maghiare aparţinand batalionului 22 Grăniceri Debreţin aflat sub comanda locotenentului Akosi au intrat pe data de 9 septembrie in Treznea. Primele victime au fost copiii aflaţi cu vitele la păscut, cadavrele lor fiind descoperite ulterior pe izlazul comunal. După ocuparea satului, unită-ţile maghiare au dezlăn-ţuit măcelul. Romanii au fost masacraţi cu focuri de mitraliere, străpunşi cu săbiile şi baionetele, iar casele au fost atacate cu grenade şi incendiate. Horthyştii au motivat masacrul de la Treznea prin faptul că trupele maghiare care au intrat in comună au fost atacate cu focuri de armă de fiica preotului din localitate şi de către alţi localnici,insă dovezile demonstrează că masacrul a fost unul premeditat, armata horthystă abătandu-se din marşul său pentru a-i ataca pe romanii din sat. Versiunea maghiară este infirmată chiar de către un general ungur, care a intervenit in ultimul moment, diminuand dimensiunea dezastrului şi mustrandu-l pe locotenentul Akosi.
Insă trupele horthyste nu se opresc aici. După doar cateva zile furia lor se indreaptă asupra localnicilor din Ip. Sub falsul pretext al răzbunării a doi militari unguri,in noaptea de 13 spre 14 septembrie,in jurul orei 11,00 locotenentul Vasvari Zoltan, ajutat de săteni maghiari incepe vanătoarea romanilor.
Faptele sunt vechi, cunoscute, dezbătute de decenii. Am dorit doar să le aducem aminte, printre randuri, ca să nu uităm.
Răni care nu se uită
Articole
Toți elevii vor avea acces la programele Cercetașilor României – Protocol cu Ministerul Educației
Ministerul Educaţiei a semnat un protocol de colaborare cu Organizaţia Naţională Cercetaşii României (ONCR), a anunțat ministrul Ligia Deca. Această inițiativă își propune să ofere elevilor acces mai facil la activități și programe oferite de Organizație, menite să completeze educația formală și să promoveze un stil de viață activ, sănătos și responsabil față de mediu. „Am semnat protocolul de colaborare cu Organizaţia Naţională Cercetaşii României (ONCR). Sprijinim, astfel creşterea participării tinerilor în programele oferite de ONCR, complementare…
Mai mult...Scrisoare de mulțumire pentru toate educatoarele
Pregătirea unei serbări de Crăciun cu preșcolari – un efort nevăzut, dar de neprețuit În tradiția nescrisă a învățământului preșcolar, apropierea sărbătorilor de iarnă este marcată prin minunata Serbare de Crăciun susținută de cei mici.În spatele unei serbări de Crăciun reușite, în care cei mici strălucesc pe scenă, cu costume impecabile, poezii învățate și colinde cântate cu emoție, se află o muncă susținută și dedicată a educatoarelor. Deși acest efort este de multe ori invizibil, rezultatele sunt…
Mai mult...