In aceste zile toti politicienii vorbesc despre Guvern si despre guvernare, dar nimeni nu da semne ca vrea sa guverneze in momente tulburi. PD-L se afla in plin proces de remaniere a Guvernului, PSD anunta un program de guvernare, insa parlamentarii social-democrati nu prea vor intrarea deocamdata la guvernare, iar PNL s-a hotarat sa alcatuiasca un guvern din umbra. Nici conflictele intre partide nu lipsesc. PSD si PNL ar guverna impreuna dar nu se prea potrivesc, nimeni nu vrea sa guverneze alaturi de PD-L, iar UDMR accepta pe oricine.
Democrat-liberalii se pregatesc de remaniere
Premierul Emil Boc trebuie sa prezinte grupurilor parlamentare ale PD-L o remaniere guvernamentala pe 1 septembrie, si fiecare ministru trebuie evaluat dupa doua criterii: reformele in domeniul de care raspunde si respectarea angajamentului ca pana la 1 septembrie sa reduca cheltuielile din minister. Exista insa si lideri ai PD-L, care au si alte interese si nu vad cu ochi buni o remaniere guvernamentala in acest moment. Aceste remanieri de ministrii nu par sa convina nici partidelor mici din arcul guvernamental. Maghiarii nu vor sa accepte schimbarea vreunui ministru UDMR, pentru ca se tem sa nu piarda unul dintre ministerele pe care le detin in favoarea UNPR, la o eventuala reimpartire a posturilor in coalitie.
Liberalii cer demisia ministrului Muncii
In timp ce unii se pregatesc de guvernare si remanieri, pentru a face presiuni politice, Partidul National Liberal ii cere premierului Emil Boc demiterea ministrului Muncii, Mihail seitan. Deputatul Mirel Talos a declarat ca: ipentru modul cum a fost organizata plata contributiilor sociale pentru drepturile de autor, PNL a cerut demisia ministrului muncii, impotriva caruia vom depune in Camera Deputatilor si o motiune simplai. Liberalul nu are incredere in demersul Guvernului si spune ca iOUG 58/2010 nu va aduce la buget suma prognozata de guvern, care, pentru a evita abuzuri in plata de acest fel, pune intr-o pozitie si postura penibila o intreaga clasa de intelectuali ai Romaniei. Colectarea acestor taxe creste nepermis costurile de tranzactie atat pentru cetatean cat si pentru stati. Pentru evitarea confuziei create de plata contributiilor sociale, iar fi trebuit programata o singura plata, anuala, la sfarsitul anului fiscal, si nu lunar, cu posibilitatea platii electronice sau bancarei, este de parere Talos.
PSD are plan de guvernare, dar nu vrea
Unul dintre argumentele PSD-ului este ca Romania are nevoie de organizarea unor alegeri parlamentare anticipate, care sa duca la formarea unui nou guvern. PSD sustine ca va prezenta in luna octombrie programul sau de guvernare. Dar nu exista inca un pesedist care sa fie compatibil cu postul de premier. Singurul lider al PSD care isi doreste deschis postul de prim-ministru ar fi Mircea Geoana, insa acesta tocmai a primit de la colegii sai interdictia de a mai vorbi timp de sase luni in numele partidului. iIntrarea la guvernare cu orice pret nu este benefica nici noua ca partid, nici pentru populatia Romaniei, deoarece asta ar insemna intrarea in jocul de teatru regizat de Basescu si companiai, a declarat senatorul Gheorghe Pop.
PNL pregateste guvernul fantoma
Presedintele liberalilor, Crin Antonescu, a declarat in acest weekend ca: iPNL va intra la guvernare cu PSD, dupa eventuala demitere a Guvernului Boc, dar in niciun caz cu un premier pesedist, asa cum a anuntat Adrian Nastase, ci cu unul independent, de tipul lui Klaus Iohannisi. De asemenea, la sedinta Delegatiei Permanente, Crin Antonescu a primit mandat sa faca guvernul din umbra al PNL, care va fi prezentat publicului si partidului in 2 – 3 saptamani, si sa propuna programul politic pentru viitoarea guvernare. Deputatul Mirel Talos a declarat in urma cu o luna ca: iin toamna vom prezenta un guvern din umbra si un program economic aferent. Vom face un fel de guvernare paralela, virtuala, in care cetatenii ar vedea cum am guverna noi daca eram la guvenarei.
Partidele din Opozitie fug de PD-L ca de ciuma
Pentru ca se afla intr-o continua degradare, niciun mare partid nu ar vrea o alianta guvernamentala alaturi de democrat liberali. Partidul National Liberal, prin vocea presedintelui Crin Antonescu, a tinut sa clarifice ultimile zvonuri din presa, care dadeau posibila o alianta de guvernare intre PNL si PD-L. iIntre noi si partidul responsabil de situatia economica dezastruoasa a Romaniei, intre noi si o grupare care, printr-un comportament specific triburilor sau gastilor mafiote, a discreditat in ochii romanilor insasi ideea de democratie, nu poate exista vreo forma de colaborarei, a declarat Antonescu. Ca raspuns la acuzatiie aduse de catre PNL si caracterizarea care a facut-o Partidului Democrat Liberal, Septimiu turcas spune ca iPNL-ul se comporta dupa chipul si asemanarea presedintelui si invoca tot timpul ca PD-L este trompeta lui Basescu. Atunci si PNL este trompeta lui Antonescui. Primvice-presedintele PD-L Salaj mai declara ca: iPD-L nu cauta cu disperare un partener la guvernare, si desi este important ca actul de guver-nare sa fie majoritar, niciodata nu ne vom duce sa ne punem in genunchi in fata PNL-uluii. iOricum, cea mai buna aparare e atacul, dar consider ca se sustrag de la responsabilitate in aceste momente grele prin care trece tarai, a conchis pedelistul.