Legea ANI a fost votata, marti dupa-amiaza, de plenul Senatului, cu 78 voturi pentru si o abtinere, actul normativ fiind adoptat in forma propusa de Camera Deputatilor, asta dupa ce senatorii au respins amendamentul privind exceptarea liderilor sindicali de la obligatia de a depune declaratii de avere.
In noua forma a Legii ANI se revine la infiintarea comisiilor de ancheta de pe langa Curtile de Apel, si se stabileste un singur formular al declaratiei de avere, care, in forma in care va fi facuta publica va avea datele de identificare blurate, pentru respectarea deciziilor Curtii Constitutionale. Formularul declaratiei de avere va contine date legate de bijuterii, conturi, case, singurul lucru care nu va aparea fiind adresa imobilelor. De asemenea vor trebui declarate contractele derulate cu statul de catre demnitari, in declaratiile de interese.
Social-democratii nu vor o lege „neconstitutionala”
La votul final, senatorii PSD nu au votat deloc, fiind insa prezenti in sala. Intrebat care a fost motivul pentru care senatorii PSD nu au votat legea ANI, Gheorghe Pop a declarat: „Am socotit ca este bine sa nu votam aceasta lege pentru ca a fost de la inceput declarata neconstitutionala”. Dupa cum sustine senatorul salajean, Guvernul s-a prezentat in fata Parlamentului cu acelasi proiect de lege declarat neconstitutional. „Ne-am gandit ca vor fi procese in instanta si multe persoane vor ataca aceasta lege la Curtea Constitutionala, a completat Pop.