Problema oului stresat a zguduit multe unitati avicole cu sistem de crestere in baterii.
Discutiile vehiculate de presa pe tema „oului stresat”, care s-ar obtine de la asa-zisele „gaini stresate” crescute in adaposturi inchise in sistemul de baterii, au plecat de la eforturile pe care le face Comunitatea Europeana, in primul rand pentru a spori confortul animalelor de ferma in procesul de productie si in al doilea rand pentru a raspunde cerintelor consumatorilor care doresc sa cunoasca conditiile in care se realizeaza un anumit produs agricol. In acest sens, expertii din domeniu au elaborat norme de confort nu numai pentru pasari, ci si pentru alte specii de mamifere domestice, stabilite pe criterii stiintifice, printre care si obligativitatea producatorului de a inscrie pe ambalaj un sistem de coduri cu ajutorul carora sa se poata urmari traseul produsului de la ferma la consumator.
Necunoscatorii procesului tehnologic de producere a oualor au interpretat gresit inscrierea pe fiecare ou a datei cand acesta a fost produs sau a codului care indica sistemul de crestere a pasarilor de la care s-au obtinut ouale, confundandu-l cu un procedeu de clasificare a calitatii nutritive a oualor, precum si a gradului de disconfort pe care-l suporta pasarile in conditiile date.
Pe aceste considerente s-au bazat cei care au afirmat ca sistemul actual de producere industriala a oualor de o anumita dimensiune este contrara bunastarii pasarilor si streseaza continuu gainile, facandu-le sa produca oua nesanatoase. Acestia au cerut inlocuirea bateriilor cu sistemul traditional de crestere a pasarilor in libertate.
O asemenea sentinta este doar o parere, neavand nici un temei stiintific si, in consecinta, constituie o falsa problema.