Hranirea animalelor cu porumb insilozat are efecte favorabile asupra productiei de lapte.
Porumbul pentru siloz, precum si cel cultivat ca masa verde ocupa intre 30-40 la suta din suprafata destinata producerii de furaje. Pentru aceasta se cultiva hibrizi care mentin frunzele verzi in momentul cand stiuletele a atins perioada optima pentru insilozare, adica stadiul de lapte ceara. Depozitarea se face sub forma murata a plantei intregi, tocata la 1-3 centimetri. Trebuie presata foarte bine pentru eliminarea aerului, reusind astfel sa obtinem o fermentatie lactica si un siloz de porumb cu calitati organoleptice foarte bune.
Silozul se realizeaza astfel: masa vegetala tocata la 1-3 centimetri se depoziteaza in compartimente betonate de 50 metri lungime, trei metri inaltime si o latime de 10-20 metri, locatia fiind in prealabil dezinfectata. Esentiala este presarea acestei mase vegetative pentru a elimina aerul si pentru a se obtine o fermentatie anaeroba, rezultand astfel un siloz de calitate buna. Porumbul tocat se afla in stadiul de lapte ceara le nivelul bobului, moment in care, in functie de hibrid planta are o treime frunze verzi si o umiditate de 60-70 la suta. Este de mare importanta ca inchiderea silozului sa se faca in cateva zile pentru a impiedica fermentatia nefavorabila. Partea superioara a silozului se incheie sub forma convexa, cu un strat de masa verde de 20-30 centimetri, care sa etanseze mai bine, peste care se seamana orz, care prin radacinile sale fixeaza partea superioara mai bine. Ideal este etansare mai buna a silozului sa se foloseasca folie de polietilena si prelata, care se vor fixa prin diferite greutati. Silozul de porumb este murat si implicit bun de consum la doua-trei luni de la invelire. pentru cresterea valorii fermentarii bune a silozului se folosesc adaosuri din biopreparate si substante conservante.
Aceasta forma de conservare confera o serie de avantaje si anume: da posibilitatea folosirii furajului in intr-un timp foarte lung, fara sa-si diminueze valoarea nutritiva; se pastreaza intr-o mare masura continutul de substante nutritive si insusirile nutretului verde; se asigura o hranire echilibrata a animalelor in timpul iernii si in perioadele secetoase ale verii; necesita un volum de munca mai redus prin eliminarea operatiunilor de manipulare a furajelor si prin mecanizare, care se poate asigura in proportie de suta la suta; are efecte favorabile asupra productiei si sanatatii animalelor in cazul nutretului insilozat de buna calitate.