Agentii patogeni care produc mana si fainarea, principalele pericole din plantatii gasesc acum conditii prielnice ca urmare a ploilor care au cazut des si in cantitati mari. Din acest motiv este necesara efectuarea unei serii de lucrari agrotehnice de prima urgenta, dintre care plivitul lastarilor de pe tulpina si chiar din interiorul butucului, care sunt fara rod, carnitul, desfrunzitul si eliminarea buruienilor prin lucrari mecanice si manuale sunt dintre cele mai necesare. In luna august, cele mai importante sunt carnitul si desfrunzitul partial. Carnitul: Momentul optim pentru executarea carnitului corespunde cu intrarea strugurilor in parga, in a doua jumatate a lunii august, la majoritatea soiurilor timpurii. Aceasta operatie in verde consta in in suprimarea varfurilor tuturor lastarilor, indiferent daca poarta sau nu rod, la intrarea strugurilor in parga, odata cu incetinirea cresterii lastarilor. Se indeparteaza cu un foarfece varfurile lastarilor impreuna cu frunzele tinere (5-7) care nu au ajuns la marime normala si care consuma substante asimilate. Prin carnit, substantele hranitoare sunt redistribuite, fiind dirijate catre alte organe ale plantei. Prin carnit in general creste usor continutul in zahar al boabelor, scade aciditatea, creste continutul in substante colorante, obtinandu-se vinuri mai intens colorate. Desfrunzitul partial: Prin desfrunzit se intelege indepartarea frunzelor din zona strugurilor, atat la soiuri pentru struguri de masa, cat si la cele pentru vin, cu scopul de a asigura strugurilor conditii mai bune de iluminare aerisire, precum si usurarea aplicarii tratamentelor fitosanitare. Se recomanda indepartarea de pe butuc a 10-13 la suta din frunzele situate in jurul strugurilor, imbatranite si uscate. Lucrarea este indicata indeosebi in regiunile cu toamne reci si mai ploioase, pentru a favoriza coacerea strugurilor si a impiedica patrunderea mucegaiului. Se recomanda in special la soiurile cu frunzis bogat, la cele cu boabe neuniform colorate, precum si la soiuri pentru vinuri superioare sensibile la mucegai. Desfrunzirea duce la colorarea uniforma a boabelor la soiurile pentru struguri de masa, sporirea continutului de zaharuri, micsorarea atacului de mucegai si obtinerea unor recolte sanatoase.