Cererea de adoptie si contractul de inchiriere de locuinta sunt cele mai intalnite trucuri la care se apeleaza pentru a obtine un punctaj mare.
Repartitia tinerilor in blocurile ANL a creat si in acest an multa tevatura in jurul punctajelor obtinute de catre beneficiari. Mai multi cititori ne-au semnalat ca anumite persoane au apelat la tot felul de trucuri, permise de lege, pentru a-si imbunatati punctajul si s-au clasat pe locuri superioare in detrimentul unor familii cu cate doi copii.

CERERE DE ADOPTIE – 10 PUNCTE
Cea mai des intalnita metoda de a obtine un punctaj mare a fost cererea de adoptie a unui copil. Daca o persoana care s-a inscris in programul de locuinte pentru tineri atasa la dosar o copie dupa o cerere depusa la Protectia Copilului, prin care solicita adoptia unui copil, automat 10 puncte treceau in contul notei finale. De mentionat ca daca solicitantul renunta la adoptie dupa optinerea ANL-ului, el ramane chirias. Aceasta problema, a cererilor de adoptie, a fost ridicata si de catre consilierul Teodor Balajel intr-o sedinta de Consiliu Local. Insa a fost prea tarziu, lista definitiva era deja aprobata. Cei din comisia de evaluare dau vina pe legislatia in vigoare. Viceprimarul Daniela Cota argumenteaza: „Conform criteriilor de acordare a punctajului, daca cineva are depusa o cerere de adoptie eu trebuie sa-i acord automat 10 puncte, altfel raspund in fata legii”.
DOUA FAMILII INTR-O GARSONIERA
Un alt truc este cel al contractelor de inchiriere de locuinta. Multi dintre cei care s-au inscris in program depun la dosar contracte de inchiriere a unor garsoniere, in care figureaza ca stau cate patru persoane. Conditia este ca trebuie intrunit un anumit numar de metri patrati pe cap de persoana pentru a beneficia de locuinta ANL. Altii isi schimba domiciliul, si inclusiv buletinul, pentru a aparea la Serviciul de Evidenta a Populatiei cate doua familii in acelasi apartament sau garsoniera.

LEGEA ASCUNDE INFORMATIILE DIN DOSARE
Desi am incercat sa intram in posesia dosarelor depuse de catre cei 74 de beneficiari de locuinte ANL, viceprimarul Daniela Cota ne-a spus ca „datele care sunt cuprinse in dosarele ANL sunt confiden-tiale. Legea 677 din 2001, privind protectia datelor cu caracter personal, nu ne permite sa facem publice datele personale ale beneficiarilor de locuinte. Oricum, aceste dosare au fost verificate si reverificate de nenumarate ori, iar punctajul obtinut este cel real”.
Norocosii
In conditiile in care multi dintre solicitanti recurg la trucuri pentru a-si mari punctajul, trebuie sa fii foarte norocos sa obtii „pe bune” o locuinta ANL. Printre norocosii de anul acesta pe lista celor 74 de beneficiari se numara si Deac Florina, secretara administratorului public Radu Nistorescu, Breje Claudiu, consilier juridic la Politia Comunitara Zalau, Man Adrian, politist comunitar, Moise Mihai Ciprian, politist comunitar.