Case si…
In prima saptamana dupa numirea in functie, prefectul judetului, domnul Ionel Ciunt, s-a intalnit cu sefii de servicii si de birouri din institutie, dar si cu reprezentanti ai Politiei, Jandarmeriei si ISU. Daca aceste intalniri au avut un rol “informativ”, la intalnirea cu primarul si managerul municipiului, Radu Capilnasiu, respectiv Radu Nistorescu, s-a discutat despre stramutarea celor 19 case (15+4) din zona Ortelec in Gradina Onului si despre construirea a 300 de locuinte pentru romi.
Pentru cele 19 familii din zona Ortelec, ale caror case au fost afectate de alunecari de teren, se vor cere 2,5 milioane lei noi de la Guvern. (CEMACON-ul s-a spalat pe maini si statul e bun de plata!) Primaria va atribui cate 300 mp pentru fiecare familie, care ar urma sa-si construiasca, in 5 ani, o casa de 81 mp. Daca nu se ridica in 5 ani, se inapoiaza terenul. Domnul prefect a spus ca nu-i este indiferenta nici atitudinea CEMACON, dar important este sa se rezolve problema oamenilor.
In Recea Mare, alte 20 de locuinte o iau la vale, tot din cauza alunecarilor de teren. Oamenii, insa, nu vor sa plece de la casele lor, spune prefectul, Solutia se va decide dupa un studiu geotehnic. “ISU Salaj nu a dispus stramutarea imediata”.
… case!
Subiectul-surpriza al conferintei de presa de vineri, 6 martie, a fost legat de viitorul proiect pilot de construire a 300 de locuinte pentru romi. Domnul Ciunt a spus ca locul propus de primarie ar fi in zona statiei de epurare a municipiului, care, insa, nu prea este pe placul viitorilor locatari, care se simt “izolati”. De ce 300 de locuinte, in conditiile in care, de ani de zile, nu s-a ajuns macar la 100 de apartamente ANL in Zalau? Programul pilot este prevazut printr-o hotarare de guvern de anul trecut (1237/2008), iar banii ar urma sa vina prin Agentia Nationala pentru Locuinte. Probabil ca era una dintre prioritatile fostului guvern si trebuie, musai, tinuta la… urgentele care nu au auzit de nici o criza.
In perioada urmatoare, prefectul se va intalni cu conducerile unitatilor economice din judet. O prima intalnire a avut loc cu reprezentantii TenarisSilcotub. “Pentru ei, lucrurile nu sunt foarte grave. Vor fi disponibilizate 110 persoane si, in aceasta perioada, o saptamana se organizeaza instruiri cu personalul, o saptamana se lucreaza si una este de somaj tehnic, cu salariu intreg. Unitatea, insa, isi propune continuarea investitiilor in Salaj”, spune prefectul.
De azi, vagon cuseta din Zalau
Raspunzand mai multor solicitari, prefectul judetului a intervenit pentru reintroducerea unui vagon cuseta, incepand de azi, 9 martie, pentru acceleratul 1642 Zalau – Bucuresti si 1641 Bucuresti – Zalau. Pana acum, zalauanii trebuiau sa ajunga, cu alte mijloace de transport, la Jibou.
Prioritati – fonduri europene si programul de guvernare
La conferinta de presa de vineri, alaturi de prefect au participat, pentru prima data dupa numire, cei doi subprefecti, Onorica Abrudan si Cristian Barsan, care i-au promis prefectului ca isi vor asuma responsabilitatile ce le vor fi incredintate. Ionel Ciunt a declarat ca “isi doreste si spera sa aiba o colaborare eficienta”. Despre eventuale reduceri de posturi in institutie, domnul prefect a spus ca decizia nu se ia pe plan local – “reducerea nu o decidem noi”. In schimb, sunt posibile unele reasezari pe posturi. “Nu mi-a placut niciodata sa fac schimbari pentru a ma afla in treaba”.
Fostul prefect, Alexandru Vegh, a urat succes noii echipe din Institutia prefectului si le-a adresat multumiri fostilor colegi, primarilor si reprezentantilor institutiilor cu care a colaborat timp de patru ani. Alexandru Vegh a devenit, prin Legea mobilitatii, inspector guvernamental. Prefectul a subliniat doua dintre preocuparile majore ale institutiei pe care o conduce: absorbtia fondurilor europene si punerea in aplicare a programului de guvernare.