CAS va achizitiona medicamente en-gros, iar daca acestea nu vor avea efectul scontat, furnizorii vor fi obligati la despagubiri.
Casa Nationala de Asigurari de Sanatate vrea negocieri cu producatorii pentru preturile medicamentelor necesare in boli cronice. Sunt vizate medicamentele pentru diabet, cancer, HIV, boli rare.
Dupa schimbarea modului de calcul al pretului medicamentelor compensate, facuta in iulie, au ramas nemodificate listele cu medicamente pentru boli speciale si programe nationale. Oficialii CNAS spun ca daca se aplica aceeasi metoda si pentru medicamentele din programul national, pacientul trebuia sa scoata bani din buzunar. Pentru a preveni acest lucru, CNAS-ul propune o metoda noua de achizitionare a medicamentelor care sa tina cont atat de cantitatea de medicamente achizitionata, cat si de rezultatul pe care aceste medicamente ar trebui sa-l aiba. Adica „stabilim ce volum de medicamente avem nevoie pentru bolnavii aflati in tratament pentru fiecare produs in parte. Apoi facem o negociere cu producatorul care aduce produsul: atatea medicamente avem nevoie plus o marja de corectie pentru noi pacienti. Cate medicamente dati de banii pe care ii oferim?”, explica Claudiu Barsan, Presedintele Casei de Asigurari de Sanatate Salaj.
Se au in vedere sanctiuni pentru producatori daca medicamentele nu au efectele scontate. Spre exemplu, daca produsul in cauza spune ca va creste speranta de viata cu 5 ani si o creste doar cu un an, producatorul va fi obligat sa dea mai multe medicamente in acelasi pret, a mai spus Claudiu Barsan.
PRODUCATORII DE MEDICAMENTE SUNT NEMULTUMITI
„Nu stiu cat de legale sunt negocierile, pentru ca aceste contracte reprezinta angajamente din partea unei entitati ca va consuma o anumita cantitate, ceea ce intra in categoria achizitii publice”, a precizat directorul executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente, Dan Zaharescu.
PACIENTII STAU CU FRICA IN SAN
Pacientii se asteapta ca pretul medicamentelor sa creasca pentru ca si in cazul celorlalte medicamente li s-a spus ca preturile n-o sa cresca si, totusi ele au crescut: „ce-o sa facem daca un medicament achizitionat se epuizeaza intre timp, va trebui sa-l cumparam pe bani din alte farmacii?”, se intreaba un consumator.
CAS vrea sa negocieze preturile la medicamentele pentru bolnavii cronici
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...