Turistii ocolesc judetul nostru pentru starea proasta a drumurilor si pentru ca nu au unde se caza in apropierea obiectivelor turistice.
Salajul are un potential turistic deosebit dar care nu este valorificat. Lipsa infrastructurii, a drumurilor de proasta calitate si in primul rand a locurilor de cazare par sa fie cateva din motivele pentru care turistii ocolesc judetul. Desi zone ca Gradina Zmeilor sau Castrul Roman de la Porolissum sunt vizitate zilnic de zeci de oameni, acestia nu au unde se caza. Pensiunile si hotelurile in judet sunt multe, dar construite haotic in zone bune doar din punct de vedere imobiliar, dovada numarul mic de turisti care aleg sa innopteze in Salaj.
Judetul Salaj poate fi integrat intr-un circuit turistic regional, national si interna-tional datorita celor mai atractive obiective turistice de pe teritoriul judetului: castrele romane de la Porolissum, Buciumi, Tihau si Romita, bisericile de lemn din Fildu de Sus, Bic si Rus, castele, conacele din Jibou si Simleu Silvaniei, bai termale la Boghis, Bizusa, zone peisagistice deosebite – Poiana narciselor de la Racis, Izvoarele Barcaului, Gradina Zmeilor.
Turismul cultural in judetul Salaj este legat de prezenta pe teritoriu a unor importante valori culturale. Demne de interes sunt festivalurile folclorice, serbarile campenesti si pastorale organizate in judetul Salaj, care in multe cazuri atrag mii de spectatori. Turismul religios monahal incepe sa prinda contur si in judetul Salaj. In perioada post decembrista s-au constituit un numar de patru comunitati monahale, cea mai populara fiind cea de la Bic. La noi in judet exista un numar de 15 arii protejate de interes national, cele mai reprezentative fiind Gradina Zmeilor din comuna Balan, Rezervatia peisagistica Tusa – Barcau din comuna Sag, Poiana cu narcise de la Racis din comuna Hida.
Din punct de vedere istoric, vestigiile dacice si romane sunt raspandite in aproape intreg judetul Salaj. Dupa cucerirea romana si organizarea provinciei Dacia, strategii militari romani au trasat pe muntele Meses frontiera nord-estica a Imperiului Roman. Acest limes delimita teritoriile provinciei Dacia de zona ramasa neocupata, cea a dacilor liberi. In epoca medievala, prin Salaj treceau unele dintre cele mai importante drumuri comerciale care legau centrul Transilvaniei de vestul Europei: drumul sarii si al negustorilor.
Porolissum – simbolul Salajului
Castrul roman de la Porolissum este unul dintre cele mai mari si bine pastrate situri arheologice din Romania. Acest centru militar de granita a fost stabilit in anul 106 de imparatul roman Traian pentru a apara trecerea principala dinspre Muntii Meses spre provincia Dacia. Dupa zeci de ani, Porolissum a evoluat intr-un important centru comercial care facilita schimburile dintre romani si barbari, continuand sa prospere dupa retragerea romana din Dacia din anul 271. In prezent, in medie 10-20 de curiosi si iubitori de istorie ajung zilnic la Moigrad sa vada impresionantul castru. Dezvoltarea turismului in zona este timida; acum se construieste o pensiune agro-turistica cu fonduri europene, insa drumul pana acolo ramane tot la nivel romanesc.
Zmeul si Zmeoaica
Gradina Zmeilor reprezinta o rezervatie geologica compusa din numeroase stanci uriase, asezate intr-o mare dezordine -blocuri, turnuri, stalpi, ciuperci. Formele spectaculoase ale acestor formatiuni se explica prin alunecarea straturilor de conglomerate si gresii. Cele mai impresionante sunt doua stanci in forma de prisma numite sugestiv „Zmeul” si „Zmeoaica”. Ieri, o familie de clujeni, veniti sa vada spectaculoasele stanci din Galgaul Almasului, spuneau ca ar dori sa-si petreaca macar un weekend acolo, dar nu au unde se caza.
Gradina Botanica – mandria jibouanilor
Gradina Botanica „Vasile Fati” din Jibou este integrata in Asociatia Gradinilor Botanice din Romania alaturi de celelalte gradini botanice. In prezent Gradina Botanica este un centru multi-funtional de educatie, invatamant si cercetare. Este o baza stiintifica si didactica pentru invatamantul biologic, o institutie de educatie a respectului pentru natura, pentru tot ce este frumos si adevarat.
Boghis – oaza de relaxare
Baile termale Boghis sunt o statiune termala cu caracter permanent, o oaza de recuperare departe de stresul cotidian, este alimentata de trei foraje cu apa rece si trei foraje cu ape minerale sulfuroase, sodice, bicarbonatate si termale, folosite in tratarea deficientelor locomotorii, a sistemului nervos periferic, sau pur si simplu pentru relaxare sau distractie. Celebre pentru apa termala cu prioritati vindecatoare, baile de la Bizusa sunt lasate in acest moment uitarii, programele pentru promovarea statiunii lipsesc.
Salaj – judetul bisericilor de lemn
In Salaj se mai pas-treaza 92 de biserici de lemn, dintre care 68 au statutul de monument istoric in judet, iar noua sunt monumente salvate si pastrate in alte parti. Vechimea lor se intinde de la mijlocul secolului 16 pana spre sfarsitul secolului 19, cele mai multe fiind ridicate in secolul 18. Pentru aceasta regiune, bisericile de lemn constituie unul dintre cele mai distincte elemente de identitate, Salajul asumandu-si astazi numele de „judetul bisericilor de lemn”.
De ce nu merge turismul in Salaj?
Lipsa infrastructurii in judet, starea proasta a drumurilor si faptul ca nu suntem intr-un circuit turistic sunt principalele motive pentru care multi turisti ocolesc Salajul. De asemenea, lipsesc cu desavarsire programele turistice in aceasta zona. Consiliul Judetean si Primaria Zalau au dat semne timide ca vor derula anumite programe turistice. Cel mai elocvent exemplu ca turismul in Salaj este la pamant este gradul de ocupare a pensiunilor si hotelurilor. Numarul de sosiri ale turistilor in structurile de primire turistica in perioada ianuarie – martie 2010 a fost de 3308 de persoane, din care 2903 au fost turisti romani si 405 au fost turisti straini. Numarul de innoptari in cele 31 de structuri de primire turistica cu functiuni de cazare a fost de 9544, din care 8521 de innoptari le-au facut turistii romani, iar 1023 turistii straini.