Pentru a grabi procesul de descentralizare, Boc vrea sa aplice noua lege a educatiei.
Premierul Boc vrea ca noua Lege a Educatiei sa intre in vigoare din anul scolar 2010-2011 si ameninta ca va promova o Ordonanta de Urgenta in acest sens, daca Senatul nu va promulga legea pana la inceperea noului an scolar. Parlamentarii au intrat in vacanta la 1 iulie, fapt care a facut ca Legea Educatiei sa ramana in aer.
Ioan Abrudan, Inspectorul Scolar General considera ca votarea noii Legi a Educatiei este un pas important in procesul de descentralizare si o lege noua a educatiei este asteptata de doua decenii. Cea mai importanta modificare din Legea Educatiei este aceea ca cea mai mare parte a deciziilor se vor lua la nivelul scolilor si nu la nivelul inspectoratului, asa cum se intampla in prezent. Componenta Consillilor de Administratie ale scolilor vor avea o pondere egala a profesorilor, parintilor si reprezentantilor adminstratiilor locale. Examenele nationale, admiterea si bacalaureatul se vor modifica, dar si examenul de titularizare, aceasta realizandu-se la nivel de scoli. „Descentralizarea in invatamant este un proces care nu poate fi definitivat fara o Lege a Educatiei noua”, a conchis Ioan Abrudan.
Reforma in invatamant face istorie
In mandatul ministrului Adomnitei, desi s-a facut multa valva, nu s-a intamplat nimic. Comisia Miclea a lucrat doi ani, punand bazele teoretice, conceptuale, dar si legislative, pentru schimbarea invatamantului romanesc. In mandatul ministrului Andronescu, in 2009, s-a dezbatut, s-a discutat, s-a asumat chiar raspunderea, nu s-a intamplat nimic. Legea s-a blocat la Curtea Constitutionala. Ministrul Funeriu s-a ambitionat sa treaca prin Parlament o forma a Legii imbunatatita. Pana acum, nimic.