Somes Odorhei este una dintre cele mai frumoase si mai cunoscute comune din Salaj, din salba celor asezate pe Valea Somesului. In componenta ei intra 5 sate: Somes Odorhei, centrul de comuna, Domnin, Birsa, Inau si Soimus, in care vietuiesc 3080 de suflete. Pe raza comunei exista 3 balastiere si mai multe unitati comerciale, in principal cu profil alimentar. Un numar de 10 proprietari au un efectiv de circa 2500 de oi, iar alti 7 au in proprietate cate 10-15 vaci cu lapte, iar laptele obtinut este achizitionat de firma Calion din Jibou. Dintre crescatorii de vaci, 5 au in intentie ca, pe baza unor proiecte, sa-si dezvolte fermele si sa-si mareasca efectivele la peste 100 de capete de vaci cu lapte. Comuna are o suprafata arabila de 3020 hectare, din care, insa, doar 65-70 % este cultivata.
„Bucuria mea este multumirea oamenilor”
Grigore Berinde, primarul comunei Somes Odorhei are 61 de ani impliniti si din acestia, 34 a fost sef. La 27 de ani a ajuns presedintele cooperativei de productie din Somes Odorhei, functie pe care si-a onorat-o cu rezultate dintre cele mai bune la nivelul judetului Salaj, apoi a fost 9 ani sef la Baza de receptie Jibou, iar de 10 ani este primarul acestei frumoase comune de pe Somes. Recunoaste, cu modestie, ca de fiecare cand a candidat pentru functia de primar, si-n 2000, si-n 2004, si-n 2008 a iesit invingator din primul tur. N-a tinut sa aminteasca si procentajele la care a castigat alegerile, dar le spunem noi, pentru ca ele se constituie in dovezi cat se poate de concludente a increderii de care s-a bucurat si se bucura acest barbat in randul consatenilor lui. Astfel, in 2000 candidatul P.S.D., Grigore Berinde a intrunit 75% din voturile alegatorilor din comuna, in 2004 – 90% (!), cel mai mare procent din judet, iar la ultimele alegeri, din 2008 si-a castigat dreptul la primul scaun din primarie cu 88% din voturi. Daca-l intrebi prin ce se explica faptul ca de fiecare data cand a candidat si-a invins contracandidatii intr-un mod atat de detasat, iti raspunde simplu: prin fapte.
„Ele, faptele sunt cele care dau nota unui om, pe orice pozitie s-ar afla sau orice functie ar ocupa, zice primarul din Somes Odorhei. Eu, oriunde m-am aflat, n-am stiut altceva decat sa-mi fac datoria, sa fiu alaturi de oameni si sa fac tot ce depindea de mine pentru a le rezolva problemele. Ca primar, bucuria mea cea mai mare a fost, este si va fi cat voi mai fi pe acest scaun, multumirea consatenilor mei fata de ceea ce am facut pentru ei, pentru comunitatea in care traiesc. Asta cred eu ca imi este menirea in aceasta functie si nu ma voi abate de la acest crez niciodata.”
Cea mai moderna sala de sport din mediul rural
Pe lista realizarilor din ultimii ani din Somes Odorhei se inscriu asfaltarea drumului dinspre Jibou spre Soimus, pe o lungime de 4 km, asfaltarea drumului comunal D.C. 17, Somes Odorhei – Domnin, pe 7 km, urmand ca si pe viitorii 3 km sa fie asternut asfaltul cat de repede, asfaltarea D.C. 14, Inau – Notig pe 2,9 km, un kilometru fiind inca in lucru. Au fost renovate scolile si caminele culturale din toate satele comunei, pentru lucrarile de la aceste obiective, cat si pentru drumuri primindu-se, dupa cum a tinut sa specifice primarul Grigore Berinde, un substantial sprijin din partea conducerii Consiliului Judetean, a presedintelui acestuia, Tiberiu Marc si a deputatului Iuliu Nosa.
In 2009 la Somes Odorhei a fost data in folosinta cea mai moderna sala de sport construita in mediul rural in Salaj. Are si o tribuna de 150 locuri, incalzire centrala, alimentare cu apa si se afla in lucru canalizarea. De luni, 16 august, o firma din Satu Mare, care a castigat licitatia, va demara lucrarile de asfaltare a accesului spre sala dinspre soseaua principala, a spatiilor de langa sala si a curtii scolii gimnaziale, lucrari programate a se incheia inainte de inceperea noului an scolar. Pe Valea Birsei se lucreaza la amenajarea unui baraj pentru o acumulare care sa fereasca satul Somes Odorhei de viituri si inundatii. Au fost executate si se afla si in prezent in executie lucrari de decolmatare a vailor si santurilor, de refacere a podurilor, podetelor si drumurilor afectate de ploile abundente din iunie si iulie care n-au acolit nici satele acestei comune.
Daca drumurile prin sate se prezinta intr-o stare buna si chiar foarte buna, inclusiv cele neasfaltate inca, in schimb, pe drumul judetean D.J. 108 A, dinspre Jibou spre Somes Odorhei, sutele de gropi din asfalt fac din circulatia pe aici, un adevarat calvar. „Cu toate ca acest drum nu apartine de noi, am trimis muncitorii de la primarie, chiar si azi, cu remorca incarcata cu saura sa mai astupe din gropi, ne-a spus primarul Berinde.Asta-i o rezolvare de moment, dar, dupa cate stiu, in octombrie vor incepe lucrari masive de reabilitare a drumului, de la Jibou la Benesat, considerat, multa vreme, cel mai rau din judet.”
O comuna cu trei dispensare
Putine sunt comunele din judet care sa aiba trei dispensare medicale umane. Printre acestea se numara si Somes Odorhei, cel mai mare functionand in centrul de comuna. Celelalte doua urmeaza sa fie date in folosinta la Inau, in aceasta luna, intr-o cladire proprie care este finalizata si, in curand, la Domnin, de acesta urmand sa beneficieze locuitorii de aici si cei din Birsa. De mentionat ca in zilele de program la dispensarele din Inau si Domnin, medicul din Somes Odorhei va fi insotit de personalul de la farmacia din centrul de comuna cu medicamente pentru cei suferinzi.
Proiecte de viitor
Primarul comunei spera ca in baza Ordonantei 577 sa se obtina finantare pentru extinderea alimentarii cu apa in Inau, Birsa si Domnin si pentru canalizare in toate satele comunei. Tot in baza aceleiasi ordonante sunt asteptate fonduri pentru asfaltarea a 11 km de ulite in satele Somes Odorhei si Inau, proiectele fiind trimise pentru aprobare.
Chiar daca intr-o prima faza un proiect depus pe masura 3.2.2., din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala, a fost respins, pe motiv ca Somes Odorhei are un nivel ridicat… de bunastare, acesta a fost rectificat si depus din nou pentru o noua sesiune de evaluare. Acest proiect vizeaza fonduri europene pentru asfaltari, amenajari de parcuri, alimentari cu apa, canalizari etc. si daca va fi aprobat se vor putea face multe lucrari in folosul comunitatii.
Gaz metan pentru sute de familii si pentru institutii
Nu peste mult timp in casele a sute de familii din Somes Odorhe si Inau va arde flacara gazului metan. Dupa rezolvarea problemelor cu statia de distributie, si in baza unui contract cu firma clujeana ^Concordia^ s-a trecut la executarea bransamentelor si a instalatiilor de interior. Aceste lucrari, care sunt realizate in antrepriza de firma Intracom Baia Mare au inceput la 1 iunie, iar pana la sfarsitul anului este programat ca 500-600 de gospodarii din Somes Odorhei si Inau sa fie racordate la gazul metan. De asemenea, tot in acest an de gazul metan vor beneficia si institutiile de la nivel de comuna- scolile, primaria, caminele culturale, postul de politie si dispensarele medicale.
Pentru viitor se preconizeaza introducerea gazului metan si in celelalte trei sate ale comunei-Domnin, Birsa si Soimus.
Colectarea resturilor menajere – cu mijloace proprii
In satele comunei Somes Odorhei colectarea resturilor menajere se face cu mijloa-cele proprii. Aceasta pentru ca primaria are in dotare o masina speciala pentru operatiunile de colectare si exista personal angajat in acest scop. De asemenea, gospodariilor din comuna li s-au distribuit pubele, iar resturile menajere sunt colectate pe baza unei programari pe sate.