Reluarea exporturilor de carne de porc
Din cauza pestei porcine, pentru eradicarea careia se recurgea la vaccinare, exporturile de carne de porc si produse din carne de porc fabricate in Romania au fost interzise pe piata UE din anul 2003. In vederea reluarii acestor exporturi autoritatile romane au adresat o cerere Comisiei Europene si drept urmare in perioada viitoare vor avea loc inspectii comunitare in Romania pentru a urmari, in continuare, evolutia pestei porcine clasice, in conditiile in care vaccinarea a fost oprita.
Rezultatele acestor inspectii vor fi hotaratoare pentru decizia pe care o va lua Comisia Europeana in privinta reluarii exportului de carne de porc si de produse romanesti din carne de porc pe piata intracomunitara.

Apicultorii pot lua bani de la UE
Apicultorii pot obtine bani comunitari prin finantare europeana prin Programul National Apicol, cu conditia ca ei sa depuna cererile pana la data de 16 august. De aceasta finantare pot beneficia persoanele fizice, persoane fizice autorizate sau juri-dice, organizate in asociatii de crescatori de albine, uniuni apicole, cooperative sau grupuri de producatori.
Finantarile prin Programul National Apicol trebuie sa fie pentru alte activitati decat cele care sprijina investitiile in stupine sau cercetarea in domeniu. Astfel, banii europeni sunt acordati pentru obtinerea unor produse apicole de calitate, pentru profilaxia si combaterea varoozei (o boala a albinelor), cat si pentru repopulare. Potrivit unor date de la APIA, apicultorii pot primi peste 1,9 milioane de euro de la Uniunea Europeana.
Cat priveste consumul de miere de albine pe cap de locuitor, de retinut ca in Romania acesta este de circa 500 grame pe an, in timp ce in Danemarca, de exemplu, consumul anual estimat se ridica la 5 kg de miere pe locuitor. Imbucurator este faptul ca, in ultimii ani, numarul de familii de albine este in crestere in tara noastra, iar productia estimata a se obtine in 2010 este de 23.700 tone, conform datelor Ministerului Agriculturii. In 2009 Romania a exportat miere de albine in valoare de 29 milioane euro, principalele piete de desfacere fiind Germania, Marea Britanie, Italia, Japonia, ba chiar si China, in conditiile in care magazinele romanesti „gem” de produse similare ieftine, aduse din import, majoritatea din… China.