CD-ul cu filmul in care Băsescu ar lovi un copil, trimis anul trecut pentru expertiză, era alterat cand a venit la INEC, a declarat, marţi, directorul adjunct Sorin Vasilache, contrazicand afirmaţiile expertului Cătălin Grigoraş potrivit cărora directorul Institutului ar fi deteriorat materialul.

Precizările oficialului Institutului Naţional de Expertize Criminalistice (INEC) vin după ce pe portalul www.lumeajustitiei.ro a apărut un material care face referire la informaţii dintr-o carte a expertului Cătălin Grigoraş, care a lucrat la INEC pană in mai 2010 şi a expertizat CD-ul cu filmuleţul in care preşedintele Traian Băsescu ar fi lovit un copil.

In lucrarea lui Grigoraş, publicată recent, se arată că CD-ul a fost deteriorat de către directorul INEC, Cristian Dumitrescu, care a scris pe el cu un marker inadecvat.

In replică la aceste afirmaţii, directorul adjunct al INEC, Sorin Vasilache, a declarat, pentru MEDIAFAX, că CD-ul a fost inscripţionat cu un marker special pentru suporturi optice, care nu alterează in niciun fel materialul video.

El a arătat că, potrivit avizului semnat, in decembrie 2009, chiar de Cătălin Grigoraş, suportul optic nu fusese alterat din cauza marker-ului, ci avea deja alterată integritatea in momentul in care a ajuns la INEC.

Vasilache a precizat că INEC este acreditat privind standardele de calitate şi utilizează proceduri verificate de specialiştii RENAR.

Intrebat dacă fostul expert al INEC Cătălin Grigoraş a incălcat vreo clauză de confidenţialitate cand a scris in cartea sa despre expertize făcute la Institut, Sorin Vasilache a precizat că angajaţii instituţiei nu au un statut special care să le interzică divulgarea de informaţii din activitatea desfăşurată. El a adăugat că INEC este in procedură legislativă pentru a dobandi un statut, in care să fie incluse şi clauzele de confidenţialitate pentru angajaţii săi.

Cătălin Grigoraş a arătat, in cartea „Expertiza judiciară a inregistrărilor audio, fotografiilor şi inregistrărilor video”, pe care a scris-o impreună cu Adrian Petre, ofiţer de poliţie judiciară de la Biroul Tehnic al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, că tuşul folosit de directorul INEC pentru a scrie pe CD penetrează materialul in cateva zile şi, in consecinţă, datele de pe acesta nu mai pot fi citite.

Cotidianul „Gardianul” a publicat, in 26 noiembrie, o filmare in care preşedintele Băsescu pare că ar fi lovit un copil peste faţă, in timpul unui miting electoral din 2004. Preşedintele Traian Băsescu declara, in aceeaşi zi, la Realitatea TV, intrebat cum comentează filmul, că se va uita la imagini şi va da o explicaţie publică, după care a spus: „Nu ştiu dacă acel copil nu a vorbit urat femeii”. Ulterior, preşedintele Traian Băsescu spunea, la sediul său de campanie, că niciodată in viaţa lui nu a lovit vreun copil, al său sau al altora, susţinand că s-a ajuns „prea departe cu campania murdară” şi că acest lucru”arată disperare”.

In 30 noiembrie 2009, cu cateva zile inainte de alegerile prezidenţiale, Traian Băsescu a trimis INEC o solicitare privind intocmirea unui aviz de specialitate vizand inregistrarea de pe CD-ul cu imagini din campania electorală din toamna anului 2004, pentru a se stabili dacă aceasta conţine „urme de intervenţie tehnică, in sensul modificării integrităţii”.

Institutului Naţional de Expertize Criminalistice anunţa, in 2 decembrie 2009, că a transmis Administraţiei Prezidenţiale rezultatul verificărilor solicitate de instituţie in legătură cu autenticitatea unei inregistrări din campania electorală din 2004 in care şeful statului pare că loveşte un copil.

In aceeaşi zi, preşedintele Traian Băsescu declara că, potrivit INEC, inregistrarea de la Ploieşti conţine elemente de editare computerizată in sensul alterării integrităţii, nu e autentică şi nici nu reprezintă o copie realizată cu acurateţe a unei inregistrări autentice.

In 22 decembrie 2009, preşedintele Traian Băsescu declara, la B1 TV, că l-a impins pe copilul care apare in filmuleţul din campania din 2004, apreciind că, dacă materialul ar fi fost difuzat cu trei zile inainte de alegeri ar fi fost „mortal”, deoarece nu ar fi fost timp să se demonstreze că e un trucaj.