Maine dimineata incepe balciul. Bulevardul va fi blocat incepand cu ora 16,00 pentru a face loc tarabelor si gratarelor. Totul se va termina luni dimineata la ora 05,00.
Pentru realizarea in conditii bune a sarbatorii, primarul Radu Capilnasiu a anuntat ieri intr-o conferinta de presa modificarile ce vor avea loc in oras la acest sfarsit de saptamana. Ca in fiecare an, anumite strazi vor fi inchise si redate pietonilor pentru amplasarea tarabelor comerciantilor de-a lungul bulevardului.
NU SE MAI CIRCULA PRIN CENTRU
In urma intalnirii de marti a Primariei Zalau cu reprezentanti ai Politiei, Jandarmeriei, Pompierilor si Ambulantei s-au stabilit strazile si perioada in care acestea vor fi inchise, pentru traficul pietonal si tarabele comerciantilor. Cea mai mare portiune inchisa circulatiei va fi pe bulevardul Mihai Viteazul, pe tronsonul magazin Silvania – Perla, incepand de maine orele 16.00, pana luni dimineata la ora 5.00. De asemenea, de maine de la ora 9.00, circulatia pe strazile Horea si 9 Mai (in fata Casei de Cultura) va fi inchisa. Sambata, intre orele 9 si 11, circulatia va fi oprita la iesirea din Zalau inspre Cluj pe prima banda, pe o portiune de aproximativ 200 de metri, in zona Parcului Bradet. Zona va fi semnalizata prin panouri, pentru ca in parc va avea loc demonstratia de lupta a romanilor si dacilor si concursul de tragere cu arcul.
TRAFICUL SE DEVIAZA PE CENTURA
Varianta de deviere a traficului ramane ca si in anii trecuti centura actuala a orasului. Cine doreste sa ocoleasca centrul va trebui sa o faca pe ruta strada Andrei Saguna – Gheorghe Lazar – Tudor Vladimirescu. Desi in prima instanta s-a luat in calcul un dublu sens pe strada Unirii (in fata la Piata Centrala), s-a renuntat la aceasta idee pe conside-rentul ca parcarile, si asa putine, ar fi trebuit scoase din uz temporar. Practica o arata ca foarte multa lume pe durata festivalului isi parcheaza masina in centru.
BULEVARDUL SE UMPLE DE TARABE
Comerciantii se vor instala incepand de maine dimineata in Piata 1 Decembrie 1918 si isi vor desfasura activitatea pana duminica la ora 22.00. Dupa acea ora, ADP-ul va interveni pentru curatarea zonei, astfel incat luni dimineata zona sa fie eliberata, iar circulatia pe portiunile blocate sa fie redeschisa. Primarul Capilnasiu a tinut sa remarce ca instalarea comerciantilor pe spatiul public va fi permisa doar celor care au incheiat un contract cu Primaria Municipiului Zalau, prin Directia Patrimoniu. „Nu acceptam comerciantii ambulanti care nu au autorizatie”, a spus edilul zalauan. In zona platoului din fata Prefecturii si portiunea Imbis-Galerii vor fi tarabele de alimentatie publica, iar mesterii populari si cei cu artizanate vor fi pe un sens de mers intre troita si Zahana. Zonele cu trenulete si masinute pentru copii se vor regasi in statiile de autobuz si de taxi de la Perla, Zahana si de la troita.
FARA MUZICA USOARA SI FARA FOC DE ARTIFICII
Din punct de vedere al costurilor, Primaria si-a propus ca in acest an sa nu cheltuie decat banii obtinuti din sponsorizari si inchirierea spatiilor pentru comercianti, totalul costurilor evenimentului ridicandu-se in jurul sumei de un miliard de lei vechi. „Din datele pe care le avem pana in prezent, sumele incasate vor fi mai mari decat cele pe care le vom cheltui”, a spus viceprimarul Dana Cota. Pe langa faptul ca nu vor fi formatii de muzica usoara, in acest an nu va fi nici foc de artificii. „Nu poti face o sarbatoare cu artificii in momente in care alti concetateni sufera”, si-a argumentat primarul Capilnasiu decizia. Noutatile editiei din acest an le reprezinta parada portului popular, organizata de Casa Municipala de Cultura si turneul de volei pe plaja, organizat de Primaria Zalau si Federatia Romana de Volei. La acest turneu vor participa 32 de echipe din toata tara, printre care si echipe din Salaj.
Zile daco-romane la Porolissum
Duminica va avea loc prima editie a Zilelor daco-romane la Porolissum, eveniment organizat de catre Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau, in colaborare cu primariile comunelor Mirsid si Creaca. Organizatorii au propus celor care doresc sa participe la aceasta sarbatoare concursuri pentru desemnarea celui mai frumos si mai rapid cal, cel mai puternic luptator si cel mai bun tragator cu arcul. Vizitatorii cetatii Porolissum vor putea admira dansuri orientale si demonstratii de lupta in stil nomad si roman. Celor care doresc sa ia parte la acest eveniment le-au fost pregatite specialitati culinare si suveniruri romane. Cu un Card Acces in valoare de 5 lei, poti degusta o portie de linte soldateasca cu purcel „a la Ostia” sau cu fleica de porc „a la Apiciu”, iar cei insetati se pot racori cu doua pahare de vinum rosum cu mirodenii.