Mai mulţi turişti aflaţi pe litoral au ajuns, in ultimele zile, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, după ce au fost inţepaţi de un peşte care face parte dintr-o specie numită popular „dragon de mare”.
Potrivit directorului medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, dr. Liliana Tuţă, la unitatea medicală au ajuns in ultimele zile şapte pacienţi, toţi bărbaţi, majoritatea acestora fiind pescari amatori, care au fost inţepaţi cand incercau să prindă peştele.
„Ei au ajuns la spital fără leziuni importante, cu umflături minore la maini, dar cu dureri destul de mari, după ce le-a trecut probabil prin cap să prindă peştele cu mana”, a afirmat dr. Liliana Tuţă.
Bărbaţii au primit tratament de specialitate, cu soluţie perfuzabilă şi hidrocortizon, fără să fie necesară internarea lor.
„Ultimii doi pacienţi au ajuns la spital astăzi dimineaţă, mai mult speriaţi decat răniţi, şi, după aplicarea tratamentului, au putut pleca”, a afirmat directorului medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.
Medicii constănţeni s-au confruntat şi in anii trecuţi cu astfel de cazuri. Dr. Liliana Tuţă a precizat că, in cazul in care nu se iau măsurile necesare, pacientul inţepat de această specie de peşte poate face şoc anafilactic şi, in unele cazuri mai grave, asociat cu alte boli, acesta poate chiar deceda.
Dragonul de mare (trachinus draco) trăieşte pe fundul nisipos al mării, in apropierea ţărmului şi, de multe ori, pescarii il prind accidental cu momelile folosite la guvide. Este un peşte foarte periculos şi necesită o atenţie deosebită la eliberarea din carlig deoarece la inotătoarea dorsală are ţepi veninoşi, a căror inţepătură este extrem de periculoasă.