Au o meserie dispretuita. Cam pe nedrept. Femeile de serviciu fac o munca ingrata si castiga putin. E o lupta pentru supravietuire cu praful, noroiul si panzele de paianjen. O femeie de serviciu cu o vechime de 30 de ani intr-o unitate scolara are acum salariul de 470 de lei, mai mic decat un ajutor de somaj. Inainte de reducerile salariale avea cu 160 de lei mai mult. La varsta de 56 de ani marturiseste ca nu s-a putut bucura de nicio vacanta. Isi incepe munca la sase dimineata, iar in cele opt ore de spalat geamuri, in peste cele 30 de sali ale scolii in care lucreaza, toalete, holuri, are un respiro doar de 15 minute. Pauza in care isi aduce aminte de durerile de spate pe care nu si-a permis intr-o viata intreaga de munca sa si le trateze, caci din salariul ei plus pensia de boala a sotului, de 500 de lei pe luna, nu a putut nici macar sa viseze la un mic concediu intr-o statiune din apropiere. Din afara, munca femeii de serviciu pare usoara. Dau cu matura, cu mopul sau lustruiesc geamurile. Ce poate fi asa de greu? Greu este cu substantele toxice. Cu manusi sau fara, dupa ani de zile, pe piele apar urmele meseriei. Un alt risc il prezinta si banalul lustruit al ferestrelor. Escaladatul scarii pentru a ajunge pana la cel mai de sus ochi de sticla poate deveni periculos. Doar pentru doua luni a beneficiat de un spor de munca de cinci la suta pentru conditii grele.
Sorina este tot femeie de serviciu, tot la o scoala, insa doar de trei ani. Castiga lunar doar 430 de lei. La cei 33 de ani, dupa sase ani grei de munca in domeniul confectiilor, si-a schimbat domeniul. A ales sa fie femeie de serviciu intr-o scoala, cu un altfel de program, pentru a avea mai mult timp pentru cei doi copii ai sai. A schimbat o povara cu alta. Pentru cat de mult munceste in cele opt ore ar prefera sa fie prima pe lista celor disponibilizati. Ar lua somaj 500 de lei, mai mult decat salariul pe care il are. Nu considera deloc rusinoasa munca; dimpo-triva, este de parere ca este foarte grea si ar putea fi mai bine platita. Macar un spor de toxicitate sa aiba in plus la salariu.

CONCURENTA CA LA DREPT
Postul de femeie de serviciu l-a obtinut prin concurs. A fost o proba practica si una scrisa. Din cele sase candidate pentru un singur post, ea a fost norocoasa. Cunostea teoria regulilor de igiena si a practicilor in caz de incendiu. Tot ea povesteste ca, in urma cu sase ani, concurenta a fost mult mai mare. Pentru un singur post au fost 23 de aspirante, desi salariul unei femei de serviciu nu depasea nici atunci 600 de lei.

FUNCTIONARII MARUNTI AU CELE MAI MARI PRETENTII
Daca femeile de serviciu care lucreaza in unitati scolare, de regula,nu pot sa-si rotunjeasca veniturile, in schimb, cele care sunt angajate in cadrul unei firme ce presteaza servicii de curatenie ajung sa castige circa 800 de lei pe luna. Insa orele de munca pe zi sunt mult mai multe. Angela lucreaza de dimineata pana seara la ora 20.00, in mai multe locuri, la firme private, case particulare si chiar la institutii publice. Pentru o ora la casa particulara primeste doar cinci lei. Merge o data sau de doua ori pe saptamana cate patru ore si face de toate. Spala, aspira, sterge praful, calca haine. Dupa care merge la institutia publica, unde de la panz pana seara, curata prin birourile celor peste 60 de functionari, sterge geamuri, pentru 600 de lei pe luna. Este foarte mult de lucru si totul trebuie sa fie curat pana a doua zi, insa aici fiecare angajat e ^cu piticul lui^. Unii ii spun sa nu se atinga de biroul lor, iar altii reclama ca de ce nu le este sters praful. Ce o deranjeaza de multe ori e faptul ca nu i se spune in fata ce a facut sau ce nu a facut. Doar dupa al treilea telefon si acela de la sefa ei afla si ea despre ce este vorba. De cand are aceasta meserie a observat ca barbatii sunt mult mai pretentiosi decat femeile, si in special cei care nu detin functii foarte importante. Sefii sunt cei mai deschisi si lipsiti de pretentii.