Comisia Europeana a respins taxarea inversa in sectorul alimentar, prin care TVA s-ar incasa la vanzarea produsului in magazin.
EVAZIUNE FISCALA DE 70-80 LA SUTA
Credeam ca daca am intrat in Comunitatea Europeana dispare piata neagra. N-a fost asa. In schimb am preluat-o si pe a lor. Asa se face ca la ora actuala noi avem o evaziune de 70-80 la suta, fata de 5-6 la suta cat au alte tari europene. Pentru a mai reduce aceasta pacoste de pe capul romanilor Guvernul a emis o Ordonanta de Urgenta, prin care la anumite produse sa se aplice taxarea inversa, prin care taxa pe valoarea adaugata (TVA) sa se incaseze la vanzarea produsului in magazin si nu pe fluxul de productie. Prin aceasta metoda ar intra in bugetul statului cateva miliarde bune de lei si s-ar reduce evaziunea fiscala. Metoda este simpla. De pilda, daca produsul este achizitionat de la un producator neautorizat, fara bon, sau care nu este platitor de TVA, taxa pe valoare adaugata nu se va pierde, ea va fi recuperata in magazin, adica in stadiul final, cand ea trece la consumator.

COMISIA EUROPEANA NU DORESTE SA SCAPAM DE EVAZIUNEA FISCALA
Ministerul Finantelor anunta la 6 iulie ca taxarea inversa pentru livrarile de bunuri din interiorul tarii la cereale, plante tehnice, legume, fructe, carne, zahar, faina, paine si produse de panificatie va fi aplicata la zece zile de la comunicarea de catre Consiliul Uniunii Europene a aprobarii derogarii pentru implementarea acestei prevederi. Taxarea inversa la alimente urma sa se aplice pana la sfarsitul anului 2011. Numai ca „pasarea malai viseaza”. La sfarsitul saptamanii trecute, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu a spus „sa vorbim de taxarea inversa la trecut, pentru ca nu se mai poate face, deoarece Romania nu poate obtine acest lucru de la Comisia Europeana”. Asta inseamna, sustin patronatele din industria alimentara ca „s-a dat drumul la evaziunea fiscala, iar aceasta este aproape legalizata”. Patronatele i-au cerut insis-tent lui Vladescu sa convinga oficialii de la Bruxelles sa accepte taxarea inversa, pentru ca altfel va fi incurajata evaziunea fiscala.
LA ANU’ SI LA MULTI ANI…
Pe de alta parte, tara noastra ar putea obtine aprobare pentru aplicarea taxarii inverse in sectorul alimentar doar la anumite produse, precum cereale si legume si fructe, dar raspunsul ar putea dura chiar si mai mult de un an spun finantistii. In acest moment sunt doua cereri formulate de catre autoritatile din Romania si care asteapta avizul. Una dintre aceste a fost formulata cu noua luni in urma si vizeaza taxarea inversa la cereale, iar cealalta a fost formulata acum trei saptamani pentru cereale, plante tehnice, legume, fructe, carne, zahar, faina, paine si produse din panificatie. Pana in prezent, Romania a obtinut aprobare pentru taxarea inversa doar la lemn.