Desi am trecut in a doua jumatate a anului, crescatorii de bovine nu stiu nimic despre sprijinul de stat pe 2010.

BOVINELE RAMASE PE DINAFARA
La ovine si caprine cererile pentru prima pe cap de animal pe 2010 s-au preluat deja, APIA efectuand in prezent controale la fermele solicitantilor. Potrivit lui Ioan Tarau, seful serviciului Ajutoare de stat si masuri de piata din cadrul Centrului Judetean APIA Salaj pentru sprijinul de stat pe acest an au fost depuse 785 de cereri pentru 166.183 de capete ovine si 81 de cereri pentru 5803 capete caprine. La bovine insa acordarea platilor nationale directe complementare n-a imbracat nici o forma legislativa. Discutand cu Mircea Pop noul presedinte al Asociatiei Crescatorilor de Bovine din Salaj, am aflat ca acestia nu renunta nici in ruptul capului la acordarea unui sprijin macar la nivelul celui de anul trecut, respectiv 571 lei pe cap de animal. In acest sens mai multi crescatori de bovine din Salaj au participat la protestele organizate in data de 29 iunie la Cluj Napoca de catre Federatia Crescatorilor de Bovine din Romania. Fermierii accepta ca valoarea totala a acestui ajutor sa se reduca de la 248 milioane de euro, cat a fost notificat la Bruxelles pentru acest an, la jumatate. Dar nu mai mult. Anul trecut la nivelul judetului Salaj au fost depuse 4315 cereri pentru 19.573 capete de bovine, valoarea totala a platilor fiind de peste 11 milioane de lei. Anul acesta, cum spuneam, nu se stie nimic despre sprijinul pe cap de bovina. Crescatorii de bovine nu accepta alta varianta, pentru ca si asa au facut destule concesii. Sunt activitati pe care statul nu le mai subventioneaza ca de pilda individualizarea, actiunile sanitar-veterinare, insamantarea artificiala etc.

PE INVERS
Ministerul Agriculturii a propus o schema noua de sprijin pentru lapte si carne. Numai ca aceasta propunere este inversa decat in celelalte state europene, prin faptul ca statele respective acorda platile nationale directe si complementare, decuplate de productie. La noi se incearca sa se cupleze acest sprijin, deci, cum spuneam sa mergem tot invers.

STATUL IA INAPOI CAT DA. DACA NU MAI BINE
In ceea ce priveste sumele, oamenii au facut calculele si au ajuns la concluzia ca statul ia inapoi cat da, daca nu si mai bine. Transformarea cresca-torilor de animale fie ele bovine sau ovine, in persoana fizica autorizata presupune sa se returneze la stat sub forma de taxe si impozite mai mult decat subventia, in conditiile in care 15 la suta din totalul detinatorilor de cota au trei vaci in batatura si 60 la suta cinci capre. “Pentru a-l determina pe fermier sa devina PFA, ar trebui sa i se acorde o suma din care sa ii ramana macar cinci lei dupa ce plateste toate darile, ori din cei 180 de euro pentru trei vaci fermierul nu face fata cu plata taxelor” spune Mircea Pop. Crescatorii de ovine spera si ei intr-o rectificare bugetara, iar solutia celor 350 de milioane de lei la nivel national li se pare de neacceptat. Oierii inteleg situatia de criza, dar vor sa ramana macar la nivelul sprijinului de anul trecut (10 euro), nu la 5,5 euro cum le revine acum. Este extrem de putin se plang ei.